Προφανώς και δεν υπάρχει μια ημερομηνία όπου είναι πιο… «επιρρεπής» στους μεγάλους σεισμούς. Η φύση, άλλωστε, είναι και σε αυτόν τον τομέα, απρόβλεπτη. Δεν λειτουργεί με βάση κάποιο ημερολόγιο. Αν υπήρχε, πάντως, τότε αυτή δεν θα ήταν άλλη από την 23η Ιανουαρίου. Μια ημέρα σαν σήμερα. Επαρχία Σαντζί της Κίνας. Κεφαλονιά. Αλάσκα. Τι συνδέει τις τρεις αυτές περιοχές του κόσμου; Φαινομενικά τίποτα. Υπάρχει, ωστόσο, μια ανατριχιαστική σύμπτωση: Σε τρεις διαφορετικές χρονιές οι περιοχές αυτές, μια ημέρα σαν τη σημερινή, έζησαν καταστροφικούς σεισμούς.
Σεισμός: Κίνα και Αλάσκα
Χρονικά ο πρώτος σεισμός είναι και ο καταστροφικότερος που έχει γίνει στην ανθρώπινη ιστορία. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιανουαρίου 1556. Σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζουν την επαρχία Σαντζί της Κίνας. Το 60% του πληθυσμού της επαρχίας χάθηκε μέσα σε μια στιγμή. Ζημιές σημειώθηκαν σε μια ακτίνα 300 μιλίων! Οι μαρτυρίες κόβουν την ανάσα. «Βουνά και ποτάμια άλλαξαν θέση. Το έδαφος σηκώθηκε και σχηματίστηκαν λόφοι. Αλλού υποχώρησε και δημιουργήθηκαν κοιλάδες. Η γη κόπηκε στα δυο». Ο σεισμός του 1556 κόστισε τη ζωή σε 840.000 ανθρώπους και μέχρι και σήμερα θεωρείται ο καταστροφικότερος που έχει συμβεί ποτέ στην Γη. Αυτός ο σεισμός ήταν η αφορμή για να αρχίζουν οι Κινέζοι να χτίζουν διαφορετικά τα σπίτια τους. Εγκατέλειψαν τις πέτρες και στράφηκαν στα καλάμια από μπαμπού και ξύλο προκειμένου τα σπίτια να αντέχουν περισσότερο στις δονήσεις.
https://twitter.com/Lastkombo/status/955755382319788032?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E955758156159815680%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reader.gr%2Fdiethni%2F400143%2Fsan-simera-23-ianoyarioy-i-anatrihiastiki-symptosi-me-3-polynekroys-seismoys-i-gi
Στις 23 Ιανουαρίου 2018, σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αλάσκα. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε ανοιχτά του νησιού Κόντιακ σε απόσταση 256 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Τσίνιακ. Ακριβώς πάνω στην τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, η οποία διατρέχει τον Βερίγγειο Πορθμό. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με βάθος 25 χιλιομέτρων. Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε την Αλάσκα, τον Καναδά και ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Τελικά, δεν καταγράφηκε κάτι το ιδιαίτερο. Οι κάτοικοι στην Αλάσκα είπαν πως ένιωσαν σα να άνοιγε η γη στα δυο. Και πράγματι σε πολλές περιοχές η γη άνοιξε. Δρόμοι σκίστηκαν στη μέση και καταγράφηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Το νησί Κόντιακ εκκενώθηκε και οι κάτοικοί του επέστρεψαν μέρες μετά. Σαν από θαύμα, ωστόσο, σημειώθηκαν μόνο τραυματισμοί και δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος που να συνδέεται άμεσα με τις επιπτώσεις του σεισμού.
Break in the road. #AKearthquake pic.twitter.com/EMRWnTf6P5
— Tweetweet (@TweetweetAK) January 25, 2016
Ο καταστροφικός σεισμός του 1867 στην Κεφαλονιά
Ξημέρωνε 23 Ιανουαρίου του 1867 (με το παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε). Στις 4:19 το πρωί, 7,2 Ρίχτερ συγκλονίζουν το Ιόνιο Πέλαγος. Από τον σεισμό 12 χωριά της δυτικής Κεφαλονιάς καταστράφηκαν ολοκληρωτικά (Κατωή, Ανωή, Νισοχώρι, Θυννιός, Δελλαπορτάτα, Κουραλάτα, Μεταξάτα, Καλλιγάτα, Σχοινιά, Αγία Θέκλα Ποριοράτα και Βαρόσκες), ενώ από το Ληξούρι άντεξαν μόνο δύο σπίτια. 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.612 σπίτια κατέρρευσαν και 2.946 έπαθαν βλάβες. Μικρότερες ήταν οι βλάβες στο Αργοστόλι, όπου επλήγη κυρίως η παραλιακή ζώνη. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις και διαρρήξεις εδαφών, ενώ παρατηρήθηκε κι ένα ανεπαίσθητο τσουνάμι.
Η δόνηση έγινε αισθητή στην κεντρική Ελλάδα, στη νότια Ιταλία και την Αλβανία. Μέχρι και το τέλος Απριλίου εκείνης της χρονιάς δεν πέρασε ούτε μια ημέρα που να μην κάνει κάποιον ισχυρό μετασεισμό. Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους οριστικά. Ακόμα και σήμερα ο σεισμός της Κεφαλονιάς θεωρείται ένας από τους καταστροφικότερους που έπληξαν ποτέ τον ελλαδικό χώρο.
Πηγή: reader.gr