Έπεσε «σήμα» για νέα μέτρα στην εστίαση για ανεμβολίαστους

Ξεκάθαρο μήνυμα για τέταρτη δόση εμβολίου σε όλους από φθινόπωρο, φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα ξανά στην εστίαση -και όχι μόνο- που θα επηρεάσουν όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Γιατί δεν αποκλείεται ένα ακόμα φθινόπωρο με μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση και σε άλλους χώρους; Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός, ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι είχαν πολλούς περιορισμούς, για πάρα πολύ καιρό, αφού τα πιστοποιητικά ήταν τα μόνα που έδιναν ελεύθερο πάσο στη διασκέδαση.

Και ενώ ήδη έχουμε ξεχάσει τα «σκαναρίσματα», τους ελέγχους, τα rapid test, τις απαγορεύσεις, ακόμα πλέον και τις μάσκες στους κλειστούς χώρους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στείλει μηνύματα, ότι όλα μπορεί να ανατραπούν. Πώς; Με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Εφόσον όμως ανακοινωθεί, δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από νέα μέτρα, ξανά, προκειμένου να οδηγηθεί η πλειοψηφία στο να προχωρήσει σε εμβολιασμό, για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή η τουριστική σεζόν θα έχει μπει προς το τέλος της, θα χρειαστεί νέα δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό. «Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως «έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη». Μάλιστα, ενημέρωσε ότι θα πρόκειται για νέα εμβόλια: «Δεν παραλαμβάνουμε τα εμβόλια που ήταν να πάρουμε το καλοκαίρι και θα πάρουμε τα νέα, βελτιωμένα, τον Σεπτέμβρη. Οι εταιρείες επεξεργάζονται τα εμβόλια και δεν παραδίδουν τώρα, θα παραδώσουν τον Σεπτέμβρη. Όλος ο πληθυσμός θα πάει σε εμβόλια, θα πάει σε ενισχυτική δόση, όπως πάμε για τη γρίπη». Όσο για το ποιος θα κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, ανέφερε πως «η σύσταση είναι από τα 12 πρέπει να γίνει».

Τα πιθανά μέτρα στην εστίαση από φθινόπωρο

Υπενθυμίζεται πως ολόκληρο τον περσινό χειμώνα, οι ανεμβολίαστοι ήταν αποκλεισμένοι από τους κλειστούς χώρους της εστίασης, δηλαδή μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και από τα κέντρα διασκέδασης, αφού η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επίσης, για άλλες δραστηριότητες χρειάζονταν απαραίτητα αρνητικό rapid test, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας τους για την οποία έκαναν δύο τεστ την εβδομάδα επί 8 συνεχόμενους μήνες. Πλέον, απαιτείται μονάχα ένα.

Περισσότεροι ανεμβολίαστοι από φθινόπωρο

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που έκαναν μόνο τη μία ή τις δύο δόσεις του εμβολίου, ή εκείνοι που έπαιρναν free pass για εστίαση και λιανεμπόριο επειδή είχαν νοσήσει. Όλα αυτά όμως, έχουν ημερομηνία λήξης που μέχρι το φθινόπωρο θα έχει περάσει προ πολλού. Οι νέες ημερομηνίες λήξης που διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο και τους επέστρεψαν τα «προνόμια» των πλήρως εμβολιασμένων για δύο ή τρεις περισσότερους μήνες είναι οι εξής:

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Μέχρι πότε έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Από 15 Απριλίου καταργήθηκε το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου.
Από 1 Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Από 1 Μαΐου θα είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Από 1 Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%.
Από 1 Ιουνίου καταργήθηκαν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: paskedi.gr