Επιμελητήριο: Κούρεμα 50% στις οφειλές των μελών-Τα προβλήματα της Ερίσσου & το “μποικοτάζ” Γασπαρινάτου

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο Φισκάρδο η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης παρουσία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ερύσσου, Στάθη Τσελέντη, του Δημοτικού Συμβούλου, Κωνσταντίνου Κοντογούρη και επαγγελματιών της περιοχής.

Το βασικό θέμα του Συμβουλίου ήταν η κύρωση του προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού ψήφισε κατά ο εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παναγής Τζανάτος. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρος Γασπαρινάτος και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του συνδυασμού του μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και δεν εμφανίστηκαν στο Φισκάρδο. Δεύτερο βασικό θέμα που συζητήθηκε, κατόπιν προεργασίας και εισηγήσεως του προέδρου, Σταύρου Σπαθή, ήταν το κούρεμα κατά 50% των χρεωστούμενων οφειλών στο Επιμελητήριο από τα μέλη του έως το τέλος του 2014. Αν για παράδειγμα ένα μέλος χρωστάει 500 ευρώ από συνδρομές που δεν έχει πληρώσει έως το τέλος του 2014, μετά το κούρεμα το χρέος αυτό πέφτει στα 250 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το Επιμελητήριο αποσόβησε τον κίνδυνο τα χρέη αυτά να βεβαιωθούν στην Εφορία και έτσι δίνει την δυνατότητα στα μέλη του να ξεπληρώσουν τα χρέη τους χωρίς να φτάσουν αυτά στην Εφορία. Η απόφαση αυτή είχε παρθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, μετά από μεγάλη προσπάθεια του κ. Σταύρου Σπαθή. Αν μέχρι τις 31/10/2019 δεν έχουν πληρωθεί τα παλιά χρέη το Επιμελητήριο είναι υποχρεωμένο, βάση της εγκυκλίου του Υπουργείου, να τα βεβαιώσει στην Εφορία. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του κερδίζουν έναν χρόνο και μείωση 50% προκειμένου να εξοφλήσουν. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Παντελιός, ενημέρωσε ότι από την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου θα αναβιώσει στο Κάστρο της Άσσου το έθιμο της αλλαγής φρουράς με ενδυμασίες και όπλα της εποχής των Ενετών, ένα πρόγραμμα ενταγμένο στο INTEREG. Μετά το πέρας των θεμάτων του Δ.Σ. οι επαγγελματίες της Ερύσσου ευχαρίστησαν τη διοίκηση του Επιμελητηρίου που βρέθηκε στο Φισκάρδο και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα αυτά είναι:

-Ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα οικονομικά και όχι μόνο κλιμάκια «εισβάλλουν» στις επιχειρήσεις τους για έλεγχο.

-Η έλλειψη νερού σε πολλά χωριά της Ερύσσου ιδίως την τουριστική περίοδο.

-Η πανάκριβη αποχέτευση που πληρώνουν οι επαγγελματίες

-Το λιμάνι του Φισκάρδου και οι πλωτές εξέδρες που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί.

Τα προβλήματα αυτά καταγράφηκαν από την διοίκηση του Επιμελητηρίου, το οποίο θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να λυθούν το συντομότερο δυνατό και πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Κρούσσος, έκανε εισήγηση στο σώμα με θέμα: Χρήμα-Χρέος-Φόροι. Το Δ.Σ. δεσμεύθηκε να συντάξει ένα κείμενο-εισήγηση, το οποίο να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδας, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος και να παρθούν αποφάσεις για να μεταφερθούν στην κυβέρνηση και το Υπουργείο.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου