Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι εμβολιασμένοι υγειονομικοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού τους ή νόσησης προκειμένου να προσέχουν στη δουλειά τους.
Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρωτόκολλο που αφορά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών οι οποίοι έως τη 31/3/2023 θα συνεχίσουν υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε rapid test μια φορά την εβδομάδα.
Η αρχή έγινε με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, με το πρωτόκολλο επιστροφής για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Σήμερα θα ανακοινωθεί το αυστηρό πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία, ενώ εδώ και τρεις μέρες είναι σε διαβούλεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, του οποίο διάταξη περιλαμβάνει την παράταση στην υποχρέωση ανεμβολίαστων εργαζομένων για rapid test μία φορά την εβδομάδα και μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας»
Παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας
«Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».
Ειδικότερα με αρνητικό rapid test θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μέχρι 31 Μαρτίου 2023.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα.
Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.
Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test το οποίο θα δηλώνεται στην πλατφόρμα του gov.gr.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο πήρε παράταση η προηγούμενη απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) είναι για μία φορά τη βδομάδα.
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.
Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.
Τι θα ισχύει για πρόστιμα
Για τις προϋποθέσεις μη επιβολής ή επιστροφής προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Σε όποιον εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μετά από την επιβολή του προστίμου και έχουν πληρώσει το πρόστιμο, θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω» ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.
Ο υπουργός μίλησε και για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ και ρωτήθηκε το κατά πόσον θα καταλάβουν τις θέσεις που είχαν πριν οι συμβάσεις τους τεθούν σε αναστολή.
«Σήμερα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής. Μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση για το πρωτόκολλο με το οποίο θα γυρίσουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Ιανουαρίου», απάντησε.
Ερωτηθείς για το μέλλον όσων προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλύψουν τις θέσεις που έμειναν κενές λόγω της αναστολής σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και κοιτάζουμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση για να παραμείνουν στο ΕΣΥ.
Ο λόγος για τον οποίο μπήκαν ήταν για να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους, όμως κοιτάζουμε με θετικό τρόπο πως μπορεί να συνεχίσουν να είναι στο ΕΣΥ».
Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Πηγή: newsme.gr