«Επιστροφή» για τα πλαστικά καλαμάκια – Η μεγάλη αλλαγή

Πλαστικά καλαμάκια φαίνεται πως κυκλοφορούν εκ νέου στην αγορά της Ελλάδας, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση που να το επιτρέπει.

Ειδικότερα, καταγγελία από τη WWF ότι τα πλαστικά καλαμάκια συνεχίζουν να κυκλοφορούν… κανονικά στην αγορά

«Οι νόμοι από μόνοι τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η πλαστική ρύπανση. Εάν δεν συνοδευτούν από καλή εφαρμογή και ουσιαστικούς και συστημικούς ελέγχους, οι νόμοι αποτελούν κενό γράμμα. Αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως η πλαστική ρύπανση είναι πρόβλημα, τότε ήρθε η ώρα να εφαρμόσει σωστά τον νόμο που η ίδια θέσπισε και να κάνει σαφές πως δεν θα υπάρξουν άλλες εκπτώσεις», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων μείωσης αποτυπώματος του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα πάντα με το WWF: Το μόνο θετικό σημείο που καταγράφει η έκθεση είναι η εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων του νόμου για τα πλαστικά μπουκάλια.

Καταγγελία για μη εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά καλαμάκια

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η οργάνωση, τα πλέον προβληματικά σημεία στην εφαρμογή του νόμου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά, παρατηρείται κακή εφαρμογή των ρυθμίσεων για πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία, ενώ οι δημόσιες βρύσες εξακολουθούν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων αφού δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η επέκτασή τους. Επιπλέον, άκρως προβληματικές είναι οι μεθοδεύσεις στη δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγύησης για πλαστικά μπουκάλια.

Παράλληλα με την παραπάνω έκθεση, το WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα και τη νέα ανανεωμένη έκδοση του «Οδηγού αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών». Μέσω του Οδηγού, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την ανακυκλωσιμότητα ή μη των πλαστικών μιας χρήσης που κατακλύζουν την αγορά, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την αντικατάσταση αυτών των ειδών με άλλες εναλλακτικές λύσεις ή προϊόντα.

“Έδωσε” παράνομο κύκλωμα καταστηματάρχης

Από τον περασμένο Ιούλιο, του 2021, που απαγορεύτηκε η χρήση 10 πλαστικών προϊόντων, το να πιεί κάποιος έναν καφέ ή ένα χυμό, θα πρέπει να το κάνει σε διάστημα 5-10 λεπτών. Το χάρτινο καλαμάκι που έχει αντικαταστήσει το πλαστικό, «παπαριάζει» σε σημείο απογοητευτικό κι έτσι ο καταναλωτής είτε θα πετάξει το σκεύασμα χωρίς να έχει καταναλώσει το περιεχόμενο ή θα πετάξει το καλαμάκι και θα το πιει μονορούφι.

Υπάρχει βέβαια και κάποιοι που την εφαρμόζουν πολλοί, όχι τόσο οι μεγάλες «αλυσίδες» καφέ-εστίασης όσο εκείνοι που έχουν μικρά αναψυκτήρια που ναι μεν έχουν κατά νου την «παγκόσμια απειλή για το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον από την εκτεταμένη πλαστική ρύπανση», αλλά δεν ξεπερνούν εύκολα και το «στράβωμα» του πελάτη όταν προσπαθεί να βγάλει το χάρτινο καλαμάκι από τη σωληνοειδή χάρτινη συσκευασία κι ακολούθως όταν ματαίως αποπείραται να το βυθίσει στον πάτο του πλαστικού κάτω από τα παγάκια για να ρουφήξει επιτέλους μια γουλιά και να ξεκινήσει τη μέρα του.

Όσοι διαθέτουν τη συγκεκριμένη ενναλακτική, έχουν κάτω από το πάγκο τα πλαστικά και τα πλασάρουν ακολουθώντας κανονικά πρωτόκολλα συνωμοσίας, δηλαδή με το κλείσιμο του ματιού, τα υπονοούμενα ή απλά με το να «ζυγίζουν» τον πελάτη.

«Φυσικά δεν το κάνουμε ποτέ σε τουρίστες και άσχετους. Ο νόμος είναι αυστηρός κι έχουν περάσει 21 μήνες από την εφαρμογή του άρα δεν στέκεται η δικαιολογία της διάθεσης αποθέματος» αναφέρει με χιούμορ στα Dnews ο Αντώνης Κ. από τους παλαιότερους «Barίστες» του κέντρου της πόλης. Όπως παράνομα διατίθεται έτσι παράνομα παράγεται και διακινείται. Κι έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Τι ισχύει σύμφωνα με τον νόμο για τα καλαμάκια

Σύμφωνα με τον ν. 4736/2020 με τον οποία ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η συναφής κοινοτική οδηγία (2019/904), έχουν τεθεί σε απαγόρευση οι εξής συσκευασίες:

Μπατονέτες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά πιάτα, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικοί αναδευτήρες ποτών ,πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ), και γενικώς προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Πηγή: newsme.gr