Επιτρέπεται η στάση με αλάρμ έξω από τα σχολεία;

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μαζί και η κυκλοφοριακή συμφόρηση έξω από τα σχολεία. Το θέμα ωστόσο, είναι επιτρέπεται να παρκάρεις έστω και για 1 λεπτό, προκειμένου να αφήσεις το παιδί;

Κυκλοφοριακό κουμφούζιο, παρκαρισμένα οχήματα το ένα δίπλα στο άλλο, διπλοπαρκαρισμένα με αλάρμ και γονείς με παιδάκια να κινούνται με ταχύ βήμα. Αυτή είναι μια καθημερινή εικόνα έξω από τα σχολεία, ειδικά την ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι. Το θέμα είναι όμως, κατά πόσο είναι νόμιμο να ακινητοποιείς και να σταθμεύεις το όχημα έστω και για λίγα λεπτά, προκειμένου να παραδώσεις το παιδί στην πύλη του σχολείου.

sxoleio

Ακολουθώντας κατά γράμμα τη νομοθεσία, το να παρκάρεις με αλάρμ σε σημείο όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση είναι παράνομο και επισύρει πρόστιμο. Το ίδιο προφανώς ισχύει και αν παρκάρεις δίπλα σε άλλο όχημα, ακόμη και για 1 λεπτό, ειδικά αν υπάρχει η πινακίδα P40 με το κόκκινο πλαίσιο και το σχήμα Χ στη μέση.

sxoleio

Το σωστό είναι να παρκάρεις σε σημείο όπου επιτρέπεται η στάση και στάθμευση, να κατεβάζεις με ασφάλεια το παιδί και να περπατάς έως το σχολείο. Βέβαια, σε ημέρες όπου βρέχει ή κάνει υπερβολικό κρύο, πολλοί γονείς επιλέγουν να σταθμεύουν όσο το δυνατόν πιο κοντά, ενεργοποιώντας τα δύο εμπρός και δύο πίσω πορτοκαλί φώτα. Όταν συμβαίνει αυτό, οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των σχολικών τροχονόμων και τα σήματά τους ώστε να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και την ασφαλή μετάβαση των μαθητών.

Ποια είναι η δουλειά του σχολικού τροχονόμου

Τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα διαθέτουν σχολικούς τροχονόμους, οι οποίοι φροντίζουν για την οδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους προς και από τα σχολεία. Ο σχολικός τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία σε ορισμένο σημείο της οδού (και όχι σε διασταύρωση), διακόπτοντας τη ροή οχημάτων σε διατομή της οδού, όπου υπάρχει σημασμένη διάβαση πεζών. Οι σχολικοί τροχονόμοι ορίζονται από το διευθυντή του σχολείου, μπορεί να προέρχονται είτε από το προσωπικό του σχολείου είτε να προτείνονται από τον οικείο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και εξοπλίζονται με μέριμνα του οικείου σχολείου.

sxoleio

Εφοδιάζονται με φορητή πινακίδα STOP, την οποία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο τροχονόμος αυτός φέρει αντανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη «σχολικός τροχονόμος».

Πηγή: gocar.gr