Συνελήφθη για εμπρησμό σε δασική έκταση στην Κεφαλλονιά, πέρυσι τον Αύγουστο. Ομολόγησε συνολικά έξι εμπρησμούς στο νησί του Ιονίου. Προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, αλλά στη δίκη που έγινε αθωώθηκε.
Ο λόγος για έναν 43χρονο πρώην εποχικό πυροσβέστη, η υπόθεση του οποίου είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν συνελήφθη την ώρα που είχαν εκδηλωθεί εκατοντάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας στάχτη εκατομμύρια στρέμματα.
Η ανακοίνωση ήταν η εξής: «Στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλληνίας».
Τον Σεπτέμβριο του 2023, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας ο εποχικός πυροσβέστης δήλωσε αθώος, ενώ οι μαρτυρίες κατηγορίας αλλά και η αρχική του ομολογία δεν ήταν αρκετά για να τον φυλακίσουν και το δικαστήριο τον αθώωσε!
Υποψίες
Ο 43χρονος εποχικός πυροσβέστης κρίθηκε ύποπτος ύστερα από φωτιά στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αγίας Ειρήνης και Καμπιτσάτων και όταν ανέλαβε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, εκείνος ομολόγησε συνολικά έξι εμπρησμούς.
Ωστόσο, κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ο 43χρονος δήλωσε αθώος και όσον αφορά στην ομολογία του στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής (είχε κατέβει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα) είπε ότι δέχθηκε «πιέσεις» για να την υπογράψει, ισχυριζόμενος ότι εξαιτίας των φτωχών γραμματικών του γνώσεων δεν μπορούσε να καταλάβει σε τι είχε συναινέσει.
Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην εποχικού πυροσβέστη ήταν ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση ότι:
«Οι κατηγορίες απεδείχθησαν αίολες καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας εις την ακροαματική διαδικασία ερωτήθηκαν από τη δική μας πλευρά, της υπερασπίσεως του κατηγορουμένου, εάν και κατά πόσο ήταν αυτόπτες μάρτυρες των πυρκαγιών που υποτίθεται κατηγορούνταν ο πελάτης μου ότι ήταν δήθεν υπαίτιος των εμπρησμών.
Από τις αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις των μαρτύρων εις το ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίες απέδειξαν στο δικαστήριο πως είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες αναιρώντας τα όσα είχαν καταθέσει προανακριτικά, αλλά και από το αναμφισβήτητο γεγονός πως δεν γνώριζαν και ούτε ήταν αυτόπτες μάρτυρες στους υποτιθέμενους εμπρησμούς, μη δυνάμενοι να στοιχειοθετήσουν εάν ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που τέλεσε το ποινικό αδίκημα του εμπρησμού.
Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας πως δεν υπήρχε δόλος από τη μεριά του κατηγορουμένου για να τελέσει το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα καθώς το ποινικό του μητρώο ήταν λευκότατο, δεν είχε ούτε έχει απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές-δικαστικές αρχές και είναι ένας νομιμότατος πολίτης».
Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το δικαστήριο αποδέχθηκε και ένα ακόμη στοιχείο.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος, «η αιτιολογία της απόφασης του δικαστηρίου βασίστηκε στα παραπάνω στοιχεία, αλλά και σε ένα ακόμη σημαντικό αποδεικτικό μέσον, το οποίο ήταν ότι δεν γνώριζε ανάγνωση και γραφή ο εποχικός πυροσβέστης και εξ αυτού του λόγου πιέστηκε προκειμένου να υπογράψει μια “στημένη” κατάθεση από τις αρχές. Η δικαίωση του εντολέως μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, προκύπτει από την παμψηφεί αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών στις 19-06-2024, ύστερα κιόλας από την εξ ολοκλήρου αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που εισηγήθηκε εις το δικαστήριο να απαλλαγεί πάσης κατηγορίας ο εποχικός πυροσβέστης ο οποίος και κατηγορείτο για έξι πυρκαγιές στην περιοχή Σάμης Κεφαλλονιάς το καλοκαίρι του 2023».
Νομικές κινήσεις
Πλέον, ο πρώην εποχικός πυροσβέστης αναμένεται να κινηθεί νομικά καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Δημοσίου αλλά και των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του πρώην εποχικού πυροσβέστη, «είναι υπαίτιοι για την ψυχική αλλά και σωματική ταλαιπωρία του εντολέα μου επί εννέα μήνες αδίκως προσωρινά κρατουμένου στις φυλακές του Κορυδαλλού. Η αποκατάσταση του ονόματός του αλλά και η επανόρθωση της προσβολής της προσωπικότητάς του, Α.Κ. 57, είναι η νομική οδός που ακολουθώ ως νομικός του σύμβουλος για να μπορέσει να διεκδικήσει τα δίκαιά του, ιδίως τώρα που είναι αθώος πάσης κατηγορίας. H αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του είναι μονόδρομος για την εξ ολοκλήρου δικαίωσή του».
Η αθώωση του 43χρονου πρώην εποχικού πυροσβέστη προκάλεσε έκπληξη στους πυροσβέστες της Κεφαλλονιάς, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως δεν επιθυμούν την επαναδραστηριοποίησή του.
Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
Πήγαινε για την… προσωπική ανάγκη του και έβαζε φωτιά
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας και πληροφορίες, ο εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος λόγω γραμματικών γνώσεων δεν έγινε μόνιμος παρόλο που ξεκίνησε από το 2003, είχε αρχικά ομολογήσει ότι τις πυρκαγιές τις έβαζε σε σημεία που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή επιτήρησής του.
Επικαλούμενος τη σωματική ανάγκη, απομακρυνόταν από το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος, πήγαινε σε σημείο που δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτός από τους συναδέλφους του και όταν επέστρεφε μετά από μερικά λεπτά, τους έλεγε να απομακρυνθούν πηγαίνοντας σε άλλο μέρος, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Τότε, και ενώ κανείς άλλος από το πλήρωμα δεν έβλεπε κάτι, εκείνος φώναζε «φωτιά, φωτιά» και όταν τον ρωτούσαν οι συνάδελφοί του «πού τη βλέπεις;», εκείνος απαντούσε «εκεί που ήμασταν πριν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίο έμπαιναν οι πυρκαγιές ήταν με μαντιλάκια με αιθυλική αλκοόλη τα οποία είναι βραδύκαυστα ενώ δεν αφήνουν ίχνη. Πράγματι, κατά την έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής δεν είχε εντοπιστεί κάποιος εμπρηστικός μηχανισμός.