Έρχεται αύξηση φωτιά του ΕΝΦΙΑ στα Ιόνια Νησιά!

Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς από τις 14 Ιουνίου, όταν και θα παρουσιαστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές θα έχουν αντίκτυπο σε 21 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές. Ενδεχομένως, από το 2019 να αυξηθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους. Ωστόσο, αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τις δημοτικές αρχές και πολύ πιθανό κάποιοι να μεταθέσουν, λόγω εκλογών, τις αναπροσαρμογές στα τέλη το 2020. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αυτός αυξάνεται πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους από 3% έως 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στις λαϊκές περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα εκτοξευτεί από τα επίπεδα των 600 ευρώ το τ.μ. στα 1.000 ευρώ το τ.μ. Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες (δεν αποκλείεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση), στις συνοικίες Δραπετσώνα, Πέραμα, Κερατσίνι Ελευσίνας και Ρέντη ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος και θα ξεπερνά κατά πολύ τα 20 ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τα 80-100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές συνοικίες αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει για το 15% των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, ενώ βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές. Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και κατ’ επέκτασιν ο ΕΝΦΙΑ:

• Στις λαϊκές συνοικίες.

• Στα νησιά όπως, για παράδειγμα, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

• Στις τουριστικές περιοχές.

• Στις περιοχές του κέντρου όπως, για παράδειγμα, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και το Μεταξουργείο.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δημιουργείται ένας μικρός χώρος για μείωση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ στις 250.000 ευρώ, από 200.000 που είναι σήμερα. Την πρόθεση της κυβέρνησης έχουν ήδη κάνει αποδεκτή οι θεσμοί, οι οποίοι ωστόσο απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης που προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε 2 ή τρία χρόνια. Σήμερα, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (μόνο συμπληρωματικό) ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ο ανωτέρω ιδιοκτήτης θα εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο. Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό φόρο 275 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικό φόρου, οι επιβαρύνσεις περιορίζονται στα 225 ευρώ.

«Ντόμινο» για δεκαέξι φόρους και επιβαρύνσεις

Μια σειρά από φόρους και χαράτσια που επιβάλλονται στα ακίνητα θα αναπροσαρμοστούν μαζί με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι κατηγορίες των φόρων είναι οι εξής:

• Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
• Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιόχρηση επαγγελματικής στέγης.
• Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
• Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
• Ο ΦΠΑ 24%, που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων τα οποία δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
• Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
• Ο δημοτικός φόρος, που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
• Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
• Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
• Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
• Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
• Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
• Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
• Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
• Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15%, που επιβάλλεται σε υπεράκτιες εταιρίες.

Πηγή: Εφημερίδες Καθημερινή & Δημοκρατία