Έρχεται νέο φθηνό τεστ, σαν μοριακό, που «πιάνει» τη μετάλλαξη Όμικρον σε μισή ώρα

Ένα γρήγορο, απλό και φθηνό διαγνωστικό τεστ όχι μόνο ανιχνεύει τον κορονοϊό αλλά διακρίνει και τη Μετάλλαξη Όμικρον

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέπτυξαν ένα νέο διαγνωστικό τεστ για τη λοίμωξη Covid-19 που συνδυάζει την ταχύτητα των self και rapid test με την ακρίβεια των PCR (μοριακών) test.

Το Harmony COVID-19 τεστ, όπως το PCR ανιχνεύει γενετικό υλικό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αλλά εν αντιθέσει με τον χρόνο (έως και 24 ώρες) που απαιτείται για την έκδοση του αποτελέσματος, το νέο διαγνωστικό εργαλείο δεν χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά και μάλιστα με υψηλή ακρίβεια.

«Σχεδιάσαμε ένα τεστ με χαμηλό κόστος και απλό στην πράξη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε», εξηγεί ο Barry Lutz αναπληρωτής καθηγητής Βιο-Μηχανικής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ακριβείας “Brotman Baty”.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, το τεστ Harmony έχει ποσοστό ακριβείας 97% καθώς ανιχνεύει τρεις διαφορετικές περιοχές του γονιδιώματος του κορoνοϊού.

Κι αν ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει πολλές μεταλλάξεις σε μια περιοχή, το νέο διαγνωστικό τεστ εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στις άλλες δύο. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανιχνεύσει την Omicron που έχει δεκάδες μεταλλάξεις στην περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα S.

«Το τεστ βασίζεται σε μια σταθερή θερμοκρασία ελαχιστοποιώντας τον χρόνο θέρμανσης και ψύξης και καταλήγει σε αποτέλεσμα σε 30 λεπτά», εξηγεί ο Lutz.

Πηγή: dikaiologitika.gr