Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τις 2 Ιανουαρίου

Μικρό φαίνεται ότι θα είναι το διάλειμμα, την Πρωτοχρονιά, της κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 «από τις 2 Ιανουαρίου περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις ενδεχομένως και σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα».

Αν και όπως είπε η ένταση και η έκταση της κακοκαιρίας «δεν έχει «κλειδώσει»» η εκτίμησή του είναι ότι θα έχει πολύ κρύο και ίσως μικρότερη διάρκεια από την κακοκαιρία «Ζηνοβία».

«Το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου θα το περάσουμε πάντως με κρύο» εκτίμησε ο Γιάννης Καλλίανος.

Όσον αφορά την εν εξελίξει κακοκαιρία ο μετεωρολογος-βουλευτής είπε ότι από αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται το δεύτερο κύμα το οποίο θα συνεχιστεί «μέχρι και όλη την υπόλοιπη αυριανή ημέρα (σ.σ. τη Δευτέρα)».

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε ισχυροποίηση των βροχοπτώσεων στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές από το Πήλιο μέχρι την ανατολική Πελοποννησο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία θα χιονίσει έως τα 150 μέτρα υψόμετρο και αυτό σημαίνει ότι ίσως έχουμε προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας».

Ειδικά για την Αττική ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι «θα χιονίσει στα γύρω ορεινά σε περιοχές δυτικότερα που συνορεύουν με την Κορινθία και βόρεια με τη Βοιωτία σε υψόμετρο 250-300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για λίγο πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα» ενώ για την ανατολική Πελοπόννησο είπε ότι θα χιονίσει πάνω από τα 500 μέτρα.

Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ωρών θα είναι, επίσης, οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης ενώ στο Αιγαίο θα επικρατούν βορειάδες έως και 10 μποφόρ.

Η εκτίμηση, πάντως του Γιάννη Καλλιάνου είναι ότι «μέχρι τις 10-11 το πρωί της Τρίτης οι όποιες χιονοπτώσεις θα σταματήσουν».

πηγή: protothema.gr