Εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ Ιθάκης

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Β. Ιθάκης, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ιθάκης, συνεχίσθηκαν εντατικά, για μία περίπου εβδομάδα (16-21 Δεκεμβρίου 2018), οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννο Γ. Λώλο, με την συμμετοχή της Δρος Χριστίνας Μαραμπέα, του Δρος Άκη Τσώνου και της συνεργάτιδας Άννας Νοτιά.
Οι εργασίες αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση, επανεξέταση και περαιτέρω τεκμηρίωση του μεγάλου όγκου του αρχαιολογικού υλικού, το οποίο προήλθε από την 20ετή ανασκαφή των Καθηγητών Λίτσας Κοντορλή και Θανάση Παπαδόπουλου στην μείζονα αρχαιολογική θέση του Αγίου Αθανασίου- Σχολής Ομήρου στην βορειοδυτική Ιθάκη, ενώ προωθείται και το έργο της επιλογής κινητών ευρημάτων προς συντήρηση και στην συνέχεια έκθεση στα δύο Μουσεία της νήσου.
Όπως τονίζεται από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Από την εκ νέου θεώρηση του υλικού της ανασκαφής, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παλαιότητα της χρήσης του χώρου: κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήδη, μάλιστα, κατά την Τελική Νεολιθική φάση (4η χιλιετία π.Χ.), ενώ τεκμηριώνουν τον ιδιαίτερο, και πιθανώς πολλαπλό, ρόλο του εντυπωσιακού μνημειακού συγκροτήματος της Σχολής Ομήρου κατά τους ιστορικούς (Ελληνιστικούς-Ρωμαϊκούς) χρόνους, μέσα στο γεωγραφικό-πολιτισμικό πλαίσιο της βορειοδυτικής Ιθάκης. Η περιοχή αυτή, με το πλήθος των αρχαιολογικών θέσεων και στοιχείων, προβάλλει ως επίκεντρο αρχαίας οικιστικής ανάπτυξης και ακμής επί πολλούς αιώνες και ως πυρήνας των θρυλικών (Οδυσσειακών) παραδόσεων της Ιθάκης.

Διονύσης Στανίτσας

Δήμαρχος Ιθάκης