Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο: Καταδικάζουμε το γεγονός ότι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες οδηγούνται σε δίκη για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΚ καταδικάζει το γεγονός, ότι δύο βοηθοί νοσηλεύτριες οδηγούνται σε δίκη στις 16- 01- 19 για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από το δεύτερο όροφο της Παθολογικής Κλινικής. Καταδικάζει το γεγονός ότι εξιλαστήριο θύμα για άλλη μια φορά γίνεται ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική και στο Διοικητή του νοσοκομείου, που αντί να λειτουργεί την Ψυχιατρική Κλινική στην Πτέρυγα “ Βεργωτή” επιτρέπει να είναι παραχωρημένη η δομή με ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ εντολή στη Μαιευτική Κλινική του Γ.Ν.Κ. αφήνοντας έτσι τους ψυχικά ασθενείς να νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, που δε διαθέτει το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό- ψυχιατρικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την αυτοκτονία ψυχιατρικών ασθενών.

Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε εντοπίσει από νωρίς το πρόβλημα και με το υπ’ αριθμ. 22/28-6-16 διαμαρτυρήθηκε γι’αυτό , στο Υπουργείο, στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Διοικητή του ΓΝΚ και αφού δε λύθηκε το πρόβλημα ξαναζήτησε με νέο έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 13/12-9-17) από το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο την “ άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο ΓΝΚ ώστε να νοσηλεύονται σε θεραπευτικό περιβάλλον οι ασθενείς που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας, όπως απόπειρες αυτοκτονίας και άλλα ψυχιατρικά περιστατικά”. Ο Διοικητής όμως απάντησε μόνο στην 6η ΥΠΕ, ότι στις κτιριακές υποδομές της Ψυχιατρικής Κλινικής στην “Πτέρυγα Βεργωτή” μεταφέρθηκε και λειτουργεί η Μαιευτική Κλινική μεΠΡΟΦΟΡΙΚΗ (;;;) εντολή του τότε Διοικητή κου Ζαφειρόπουλου. Αλήθεια σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ο νυν Διοικητής, κος Βιβλάκης, ώστε να λειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και να μην αναγκάζονται οι ψυχιατρικά ασθενείς να μετακινούνται σε Ψυχιατρικές Κλινικές εκτός νησιού επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους.
Ούτε όμως και το Επιστημονικό Συμβούλιο απάντησε στο έγγραφο του Δ.Σ. του Σωματείου που πρωτοκόλλησε με τον αριθμ. 75/21-9-17 παρ’όλο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Αλήθεια για το Επιστημονικό Συμβούλιο οι ψυχικά ασθενείς δε χρήζουν περίθαλψης και η Ψυχιατρική δεν είναι Επιστήμη;

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται δύο βοηθοί νοσηλευτριών για υπαιτιότητα από αμέλεια για την αυτοκτονία ψυχικά ασθενούς από τη στιγμή που οι βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν την ευθύνη της Κλινικής παρά μόνο εργάζονται υπό τις οδηγίες των νοσηλευτών και η βάρδια δεν ήταν καλυμμένη με νοσηλευτές όπως και οι περισσότερες βάρδιες. Η ευθύνη ανήκει στην κυβερνητική πολιτική και σε αυτούς που την υπηρετούν εφόσον δε στελεχώνουν το νοσοκομείο με το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι δύο βοηθοί νοσηλευτριών δεν έχουν καμιά ευθύνη από τη στιγμή που η απομόνωση του ψυχικά ασθενούς αποφασίζεται μόνο από Δ/ντή Ψυχίατρο του Τμήματοςσύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας. Στο ΓΝΚ όμως όχι μόνο Δ/ντής Ψυχίατρος υπάρχει αλλά ούτε καν Ψυχίατρος παρά μόνο η υποδομή της Ψυχιατρικής Κλινικής που λειτουργεί ΑΤΥΠΑ ως Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητούμε την αθώωση των δύο βοηθών νοσηλευτριών, την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού-νοσηλευτικού- διοικητικού προσωπικού και την άμεση λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από αυτές τις απαράδεκτες ελλείψεις.
Καλούμε όλες και όλους την Τετάρτη 16-1-19 στο Δικαστήριο Αργοστολίου, στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας (11:00-14:00) της ΑΔΕΔΥ, για να συμπαρασταθούμε στις δύο συναδέλφους και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους. 
Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ