Ένα νέο εφάπαξ επίδομα που ενδέχεται να αφορά πολλούς φοιτητές «έσκασε» και απασχολεί ήδη την φοιτητική κοινότητα που αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το πως μπορεί να το διεκδικήσει.
Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο παρακάτω το ποσό που θα περιλαμβάνεται στο επίδομα, την «γεωγραφική» του ισχύ, τις κατηγορίες των φοιτητών που αγγίζει, καθώς και τα κριτήρια που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να το πάρει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 1ον, έχουμε να κάνουμε με ένα εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ σε διατακτικές σίτισης. Το επίδομα αυτό δίνεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφορά φοιτήτριες και φοιτητές που σπουδάζουν και αφορά και στους 5 νομούς της Περιφέρειας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 που διανύουμε αυτή τη στιγμή.
Τι εξειδικεύσεις υπάρχουν αναφορικά στο ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος; Πρώτα από όλα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η κίνηση αφορά μόνο τους πρωτοετείες, προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι είναι μέλη οικογενειών της Στερεάς Ελλάδας. Ως προς το οικονομικό κριτήριο για να δοθεί το επίδομα η απόφαση είναι σαφής και ξεκάθαρη: την ενίσχυση αυτή δικαιούνται φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα βρίσκεται χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον τα 250 ευρώ εφάπαξ έχουν δικαίωμα να τα λάβουν και τα απροστάτευτα τέκνα.
Επίδομα: Πώς χρηματοδοτείται η δράση
Το πρόγραμμα αυτό γίνεται στο πλαίσιο της δράσης «σπουδά…ΖΩ» η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.
Η δράση αυτή αποτελεί μόνο μέρος ενός συνολικού πλέγματος δράσεων και παρεμβάσεων που έχουν σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας. Δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από ανάλογα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
«Δημιουργήσαμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τη δομή “ΓΕΦΥΡΑ”, με στόχο την υλοποίηση σειράς δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Παρεμβαίνουμε και στεκόμαστε στο πλευρό τους, στο ξεκίνημα της φοιτητικής τους ζωής. Ανακουφίζουμε έτσι τις οικογένειές τους και παροτρύνουμε τους νέους μας να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να συνεχίσουν τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή».
Φοιτητικό επίδομα: Έληξε η προθεσμία
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου έκλεισε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των φοιτητών που συγκατοικούν. Με τις τροποποιήσεις εφαρμόζεται η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν, όπως σχετικά προβλέπει το άρθρο 181 του ν. 4972/2022, και καθορίζονται τα επιπλέον στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν από τους φοιτητές σε ότι αφορά την συγκατοίκηση.
Επομένως, το ποσό που θα λάβει ο κάθε φοιτητής που συγκατοικεί ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Στην πράξη, εάν συγκατοικήσουν τρεις φοιτητές θα έχουν στήριξη με το συνολικό ποσό των 6.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 1 της υπ΄αριθμ.128839/Ζ1/20-10-2022 (Β΄5438) κοινής υπουργικής απόφασης, στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες ευρώ».
Αυτοί είναι οι δικαιούχοι
Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1995) ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Επιπρόσθετα κριτήρια στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί:
Ακαδημαϊκή Ιδιότητα του συγκατοικούντος φοιτητή: Ο συγκατοικών φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου Α.Ε.Ι. και δεν έχει υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο εξαμήνων φοίτησης: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.
Σε περίπτωση αποτυχίας του ηλεκτρονικού ελέγχου λόγω εσφαλμένης συμπλήρωσης της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και εφ΄όσον ο συγκατοικών φοιτητής πληροί τις ως άνω προϋποθέσεις, προσκομίζεται βεβαίωση σπουδών και υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος και ο υπάλληλος αξιολογεί το κριτήριο στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Ο συγκατοικών φοιτητής θα πρέπει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 να φοιτούσε σε ένα από τα Τμήματα που αναφέρονται στον Πίνακα 1 της με αρ. πρωτ.: 78354/Ζ1/27-6-2022 εγκυκλίου (ΑΔΑ: ΨΚΡΘ46ΜΤΛΗ-ΨΜΥ)
Ο συγκατοικών φοιτητής φοιτά στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα σπουδών με τον φοιτητή για τον οποίο γίνεται η αίτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μια πόλη συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων ή περιοχών, που απέχουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από είκοσι (20) χιλιόμετρα.
Επίσης, θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις. Σε περίπτωση αποτυχίας του ηλεκτρονικού ελέγχου κι εφόσον συντρέχει η ως άνω προϋπόθεση, προσκομίζεται βεβαίωση σπουδών όπου αναγράφεται η έδρα του Τμήματος που φοιτά ο συγκατοικών φοιτητής και ο αρμόδιος υπάλληλος αξιολογεί το κριτήριο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
Σημαντικές λεπτομέρειες
Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη φορολογική δήλωσή του για το έτος 2021:
Σε περίπτωση που οι εν λόγω ΑΦΜ δεν ταυτίζονται, ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, εάν ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο συγκατοικών φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) με βάση τη φορολογική δήλωση του έτους 2021.
Σε περίπτωση αποτυχίας του ηλεκτρονικού ελέγχου και εφόσον το άτομο που αναγράφεται στο μισθωτήριο είναι γονέας ή αδερφός/ή του συγκατοικούντος φοιτητή, προσκομίζεται πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να καθιστά σαφή τη συγγενική σχέση και ο αρμόδιος υπάλληλος αξιολογεί το κριτήριο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή: ελέγχεται αν συμπεριλαμβάνεται το εν λόγω ΑΦΜ στο μισθωτήριο με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος ηλεκτρονικά και εφ΄όσον εμφανίζεται το δηλωθέν ΑΦΜ για τον συγκατοικούντα στο μισθωτήριο, προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος και ο αρμόδιος υπάλληλος αξιολογεί το κριτήριο στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
Πηγή: newsme.gr