Πώς θα σας φαινόταν αν ξυπνούσατε και την ώρα που πίνατε καφέ στο σπίτι σερφάροντας στον υπολογιστή ψηφίζατε για δήµαρχο ή περιφερειάρχη; Ή αν κάνατε τη βόλτα σας χωρίς να έχετε στο µυαλό σας ότι πρέπει να τρέξετε στο εκλογικό σας κέντρο; Πώς θα σας φαινόταν αν στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αντί να τρέχετε στα εκλογικά κέντρα, πηγαίνατε στη θάλασσα και ψηφίζατε από το κινητό σας κάνοντας ηλιοθεραπεία;
Είναι βέβαιο ότι οι νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι αλλά και όσοι (υγείας, επαγγελµατικούς κ.λπ.) δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πάνε στα εκλογικά κέντρα θα ενθουσιάζονταν µε την online ψήφο.
Διατυπώνεται, µάλιστα, η άποψη ότι η δυνατότητα να ψηφίζει κάποιος µέσω υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου, εκτός των άλλων, θα συµβάλει στη µείωση των επιπέδων της αποχής. Αν, πάντως, κάποιος θεωρεί πως η online ψήφος είναι µια εξέλιξη του µακρινού µέλλοντος καλύτερα να µη βάλει στοίχηµα.
Ήδη σε διάφορες χώρες βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο η χρήση της.Στη Νότιο Κορέα δόθηκε η δυνατότητα σε 9.000 κάτοικους της επαρχίας Gyeonggi-do να ψηφίσουν µέσω Διαδικτύου για ένα τοπικής σηµασίας ζήτηµα. Στις αποκαλούµενες «ενδιάµεσες εκλογές» (Βουλή και Γερουσία) στις ΗΠΑ δόθηκε η δυνατότητα σε επιλεγµένους κατοίκους δύο κοµητειών στη Δυτική Βιρτζίνια να ψηφίσουν από το κινητό τους. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε σε στρατιωτικούς που τη µέρα της εκλογικής διαδικασίας η µονάδα στην οποία υπηρετούν βρισκόταν εκτός της χώρας.
Μεγάλες σε πληθυσµό χώρες όπως η Βραζιλία, αλλά και µικρότερες, όπως η Δανία, η Ελβετία και η Εσθονία, έχουν αποφασίσει τη χρήση της online ψήφου. Παράλληλα, οι αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται µε τον ιδιωτικό τοµέα για την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη στο προσεχές διάστηµα. Μέχρι στιγµής τα online συστήµατα ψηφοφορίας αναπτύσσονται µε την επαναστατική τεχνολογία blockchain, η οποία έγινε γνωστή επειδή σε αυτή βασίζεται η λειτουργία των κρυπτονοµισµάτων.
Οι ειδικοί θεωρούν πως η χρήση του blockchain είναι µονόδροµος, αφού προς το παρόν αποτελεί την ασφαλέστερη µέθοδο διακίνησης δεδοµένων στον κυβερνοχώρο.Με το blockchain δηµιουργείται ένα (θεωρητικώς τουλάχιστον) απαραβίαστο αρχείο στο οποίο δεν µπορεί κανείς να παρέµβει. Ετσι, υποτίθεται πως η διαδικασία της online ψηφοφορίας είναι απόλυτα ασφαλής.
Οι κίνδυνοι
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ζητήµατα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Μπορεί µια πλατφόρµα ψηφοφορίας, µια εφαρµογή ψηφοφορίας κ.λπ. να είναι προϊόντα του blockchain και άρα ασφαλή, όµως µπορεί είτε κάποιο πρόγραµµα που χρησιµοποιεί ο ψηφοφόρος (π.χ. ο πλοηγός του) είτε η ίδια συσκευή του να έχουν παγιδευτεί από κάποιο ιό. Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί το πρόγραµµα να µην µπορεί να παρέµβει στο αρχείο της ψήφου, αλλά να δύναται να παρέµβει στο mail που θα αποσταλεί στον ψηφοφόρο στο οποίο θα υπάρχει ο σύνδεσµος (το link), και στον οποίο θα πρέπει να πάει να ψηφίσει.
Πηγή: ethnos.gr