Συγκίνηση στα Σαρλάτα Κεφαλονιάς: Τιμήθηκαν οι 5 εκτελεσθέντες ήρωες – «Η ιστορία δεν παραγράφεται» (εικόνες)

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τους 24 εκτελεσθέντες από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στα Χιονάτα Κεφαλονιάς, με την Εύα Φιλιππάτου να στέλνει ηχηρό μήνυμα υπέρ της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και κατά κάθε μορφής απαξίωσης της θυσίας των ηρώων.

Η σημερινή ημέρα, 19 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των 24 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί τον Ιούλιο του 1944 στο Αυλάκι του Κιβουρτά, στα Χιονάτα Κεφαλονιάς, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του νησιού.

Στην τελετή μνήμης έδωσε το «παρών» και η Εύα Φιλιππάτου, η οποία, μέσα από δημόσια τοποθέτησή της, εξέφρασε τη συγκίνηση και τον σεβασμό της απέναντι στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά στα πέντε παλικάρια από τα Σαρλάτα

Η Εύα Φιλιππάτου στάθηκε ιδιαίτερα στη θυσία των πέντε νέων από τα Σαρλάτα, που βρέθηκαν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες:

  • Γεράσιμος Αυγουστάτος
  • Αθανάσιος Πολυκαλάς
  • Νικόλαος Ρηγάτος
  • Γεράσιμος Νεόφυτος
  • Χαρίλαος Βονιτσιάνος

Όπως σημείωσε, επρόκειτο για παιδιά μόλις 18, 20 και 21 ετών, τα οποία στάθηκαν με αξιοπρέπεια απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, πληρώνοντας με τη ζωή τους το τίμημα της ελευθερίας.

«Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν σβήνει και δεν ωραιοποιείται. Είναι χαραγμένη με το αίμα αυτών των παιδιών και με τον πόνο των οικογενειών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές για προσβλητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα

Η τοποθέτησή της δεν περιορίστηκε μόνο στο ιστορικό γεγονός, αλλά επεκτάθηκε και σε πρόσφατα δημόσια σχόλια που, όπως υποστήριξε, προσβάλλουν τη μνήμη των εκτελεσθέντων.

Η ίδια εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για ειρωνικές και απαξιωτικές αναφορές που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη θυσία των νέων, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν προσβολή όχι μόνο προς τους ίδιους τους ήρωες, αλλά και προς τη συλλογική ιστορική μνήμη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να λειτουργεί ως στοιχείο ενότητας και όχι διχασμού, επισημαίνοντας πως το χρέος όλων είναι να διατηρούν ζωντανή την αλήθεια των γεγονότων και τον σεβασμό απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν.

«Τα παλικάρια μας δεν ξεχνιούνται ποτέ»

Κλείνοντας το μήνυμά της, η Εύα Φιλιππάτου υπογράμμισε πως οι 24 εκτελεσθέντες των Χιονάτων παραμένουν αθάνατοι στη συλλογική συνείδηση της Κεφαλονιάς, σημειώνοντας ότι η θυσία τους αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και αντίστασης απέναντι στον φασισμό.

Η σημερινή εκδήλωση αποτέλεσε ακόμη μία υπενθύμιση ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και ότι οι ήρωες εκείνης της εποχής εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές.