Το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης επέβαλε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό στο νεαρό κτηνοτρόφο από τις Φέρες που αμύνθηκε του πατρίου εδάφους από τους Τούρκους που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας.
Ο κτηνοτρόφος, αθωώθηκε για την κατηγορία της ρατσιστικής βίας και δεν τιμωρήθηκε τελικά με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις νομικών που παρακολούθησαν την δίκη, οι δικαστές εξάντλησαν την αυστηρότητα τους στον Φεριώτη κτηνοτρόφο.
Η ποινή που αφορά παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, ήταν κατά συρροή και πολλαπλασιάστηκε επί 5, αφού τόσοι ήταν οι Τούρκοι εναντίον των οποίων θεωρήθηκε ότι άσκησε τις συγκεκριμένες ενέργειες κτηνοτρόφος από τις Φέρες.
Αντίθετα αναγνώρισαν ελαφρυντικά στους δυο Τούρκους που συνεπλάκησαν μαζί του. Οι τελευταίοι, τιμωρήθηκαν με 14 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία αλλά και παράνομη είσοδο στην χώρα, ενώ οι 3 γυναίκες αθωώθηκαν, όπως αναφέρει το evros-news.gr.
Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα (κάτι που σημαίνει βέβαια, πως εάν ο Έλληνας κτηνοτρόφος επιχειρήσει ξανά να σταματήσει αλλοδαπούς να εισβάλλουν στην Ελλάδα θα οδηγηθεί στην φυλακή) και ο νεαρός έμεινε ελεύθερος, αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ οι 8 Τούρκοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται διοικητικά μια και υπέβαλλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κτηνοτρόφου, εκτός του Κώστα Αλεξανδρή που είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κατέθεσαν ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Κολγιώνης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Δαστερίδης με την ιδιότητα του Συνοριοφύλακα, ο Πρόεδρος του συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” δικηγόρος Πάρης Παπαδάκης, το μέλος του συλλόγου κ. Αναγνωστόπουλος, ο αγρότης από τις Φέρες που πριν από λίγο καιρό δυο Αλγερινοί τον απείλησαν με μαχαίρι και τον έδεσαν χειροπόδαρα κλέβοντας του αυτοκίνητο, κινητό και πορτοφόλι και ο αγρότης με τον οποίο επικοινώνησε ο κτηνοτρόφος και ειδοποίησε την αστυνομία.
Αν και το ύψος της ποινής και η μη αναγνώριση του παραμικρού ελαφρυντικού προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη και δυσαρέσκεια σε όσους βρέθηκαν στην δίκη, όσα διαδραματίστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, τους είχαν δώσει μια… πρόγευση όσων θα ακολουθούσαν.
Γιατί όπως επεσήμαναν, ιδιαίτερα η Πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άφηνε τους μάρτυρες υπεράσπισης να τελειώσουν τις φράσεις τους, έκοβε όποιον προσπαθούσε να αρθρώσει κάποια κουβέντα υποστήριξης στον κτηνοτρόφο ή να εξηγήσει την κατάσταση που βιώνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας.
Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που μετέφεραν όσοι ήταν μέσα στην δικαστική αίθουσα, γιατί δεν επιτράπηκε η είσοδος δημοσιογράφων λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, ότι η Πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε όταν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής τόνισε πως:
“Αν καταδικαστεί ο κτηνοτρόφος για όσα έγιναν, είναι σαν να καταδικαζόμαστε όλοι εμείς που τον Μάρτιο αλλά και χρόνια τώρα φυλάμε τα σύνορα αποτρέποντας την παραβίαση τους από όσους μπαίνουν λαθραία στον τόπο μας”, αυτή τον έκοψε με αυστηρό ύφος!
“Κύμα” συμπαράστασης
Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει δικαιολογημένα το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των συντοπιτών του από τις Φέρες, αλλά και όλων των Εβριτών και πολλών ακόμη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και κανονικά δεν θα έπρεπε να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Μπορεί να ισχυρίζονται πως δεν πείραξαν τον έλληνα κτηνοτρόφο, αλλά εκείνος τους απείλησε, όμως η ιατροδικαστική εξέταση και έκθεση, η οποία μάλιστα αποτελεί τμήμα της δικογραφίας, αναφέρει ότι οι Τούρκοι υπέστησαν ελαφρά σωματική βλάβη, ενώ αντίθετα ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει υποστεί βαριές σωματικές βλάβες και μάλιστα διαγνώσθηκε ρήξη τένοντα στο χέρι, από την συμπλοκή με τους Τούρκους.
Πηγή: pronews.gr