Έβρος: Η στιγμή που δακρυγόνο πέφτει δίπλα στον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη (vid)

Το τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι συγκεντρωμένοι εκεί να θέλουν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων μετέδιδε σε ζωντανή μετάδοση τι συνέβαινε στο σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, την ώρα που η ελληνική αστυνομία έριχνε δακρυγόνα, προκειμένου να τους απωθήσει μ’ ένα εξ αυτών να πέφτει δίπλα στον δημοσιογράφο.

Ακόμα όπως μετέδωσε τα επεισόδια αναμένεται να συνεχιστούν καθώς έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες από την ενδοχώρα της Τουρκίας.

Τουρκικά χημικά στην ελληνική πλευρά των συνόρων

Την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνει «μάχη» στον Έβρο προκειμένου να μην περάσουν από τα σύνορα περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες, φαίνεται πως η τουρκική πλευρά προχωρά σε προκλητικές ενέργειες.

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ανέβασε φωτογραφίες από την ελληνοτουρκική μεθόριο σε δύο εκ των οποίων απεικονίζονται χημικά δακρυγόνα κατασκευασμένα στην Τουρκία όπως αναγράφεται πάνω τους. Πρόκειται για δακρυγόνα που φέρονται να έχουν πέσει στην ελληνική πλευρά των συνόρων και προκαλεί εύλογες απορίες για τη στάση των τουρκικών Αρχών.

Όπως αναφέρει ακόμα στην ανάρτηση του ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Η προπαγάνδα των Τουρκικών δυνάμεων συνεχίζεται… Χημικά πριν λίγη ώρα εκτόξευσαν στην ελληνική πλευρά.. Συνεχίζουμε να κρατάμε δυνατά και με υψηλό ηθικό… Είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή φύλαξης των συνόρων της χώρας μας…»

Επιχειρούν συνεχώς να εισέλθουν οι πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει από την Παρασκευή στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων και  το πρωί του Σαββάτου προσπαθώντας να αποτρέψει τη ροή των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όμως δηλώνουν πως φοβούνται να πάνε πίσω.

Βίντεο από τα όσα συνέβησαν στο σημείο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης.

Όπως ανέφεραν τα thrakinea.gr, Έλληνες αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να τους απωθήσουν σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως παρά τα μέτρα υπάρχουν σημεία όπου η αστυνομική παρουσία δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει το πέρασμα των συνόρων.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ενώ αρκετοί (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ακόμη) έχουν καταφέρει να μπουν στην Ελλάδα

Πηγή: reader.gr