Ευ. Λέκκας για τους τελευταίους σεισμούς: “Σμηνοσειρά” σεισμών που σταδιακά θα ατονήσουν!

Ως μία «σμηνοσειρά» σεισμών περιγράφει το φαινόμενο που τις τελευταίες ημέρες έχει αναστατώσει τους κατοίκους του νησιού μας, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον –Ε- χαρακτηρίζοντας αυτές τις σεισμικές δονήσεις ως ένα σύνηθες φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο καθηγητής διαχωρίζει το φαινόμενο αυτό από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου του 2018, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα διαφορετικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς «μια τυπική σμηνοσειρά σεισμών» όπως αυτή που αναφέρει ο κ. Λέκκας χαρακτηριστικό έχει πολλούς σεισμούς με μεγέθη που στην οροφή τους δεν απέχουν μεταξύ τους. Το φαινόμενο είναι σύνηθες στον ελλαδικό χώρο, διαρκεί μερικές εβδομάδες και σταδιακά θα μειώνεται η συχνότητα χωρίς να μειώνεται το μέσο μέγεθος.

«Υπάρχει η εκδήλωση δεκάδων σεισμών νότια της Ζακύνθου που έχουν ένα μέγεθος της τάξης των 3 – 3,5 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και γίνονται έντονα αισθητοί σε όλο το νησί.

Έχουν εκδηλωθεί με μικρό εστιακό βάθος στην θαλάσσια περιοχή του Λαγανά αλλά και τον ευρύτερο χώρο. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και σμήνη σεισμών εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου. Όλοι αυτοί οι σεισμοί συνθέτουν μια σμηνοσειρά. Όπως όλες τις προηγούμενες φορές, θεωρώ πως και τώρα σταδιακά το φαινόμενο θα αποσβεστεί όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και σημείωσε πως τα φαινόμενα δεν δίνουν μεγαλύτερο σεισμό από αυτούς και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία και όχληση, το φαινόμενο θα εκτονωθεί.

«Είναι ανεξάρτητο από αυτό της 26ης Οκτώβρη, με το οποίο υπάρχει μικρή σχέση αν και βρισκόμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο. Εντάσσεται στην σεισμικότητα που ορίζει το γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής» επεσήμανε ακόμη συμπληρώνοντας πως η περιοχής μας παρακολουθείται στενά.

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, ο – Ε- επικοινώνησε και με τον Καθηγητή Γ. Κοπανάς, ο οποίος σχολίασε για ακόμη μια φορά πως ασφαλή συμπεράσματα, δεν μπορούν να βγουν αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα, τονίζοντας για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα λειτουργίας σεισμολογικού ινστιτούτου στη Ζάκυνθο.

Ο κ. Κοπανάς υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε το «σεισμικό» παρελθόν του νησιού και το γεγονός ότι στο νησί μας έχουν καταγραφεί και καταγράφονται μεγάλοι σεισμοί.

Για τους σεισμούς έγινε μια ανάρτηση από το καθηγητή Γ. Χουλιάρα που αναφέρει:

«Πάνω από 2700 σεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί στην μετασεισμική ακολουθία των 6.8 Ρίχτερ της Ζακύνθου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Την άλλη εβδομάδα συμπληρώνουμε τον τρίτο μήνα και φθίνουσα πορεία σε μεγέθη και αριθμό σεισμών συνεχίζει».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αναδημοσίευση από www.ermisnews.gr