Ευλογιά των Πιθήκων: Αυτά είναι τα 5 συμπτώματα που δείχνουν πως έχετε νοσήσει

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές Αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

Τα σημάδια

όσο ο ιός εξαπλώνεται στον κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στους πολίτες ενώ οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρεται, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox).

Την ίδια στιγμή όμως, χώρες που βλέπουν τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως επαναφορά της μάσκας και υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν. Στην Ελλάδα, παρά τη λήξη του συναγερμού, φαίνεται πως εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ καραντίνα 21 ημερών για όσους νοσούν.

Παράλληλα το σενάριο να «υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή» εξετάζουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Παναγή Γαλιατσάτο, ο οποίος όπως τονίζει «αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο καθηγητής κι’ αυτό προκύπτει διότι «δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ».

Πηγή: instanews.gr