Οι δύο θάνατοι που καταγράφονται από χθες στην Ισπανία από την Ευλογιά των πιθήκων, αποτελούν τους πρώτους επιβεβαιωμένους στην Ευρώπη από την πρόσφατη εξάπλωση της νόσου και έχουν βάλει σε συναγερμό τη Γηραιά ήπειρο.

Κι αυτό γιατί, θάνατοι είχαν καταγραφεί μέχρι τον περασμένο Μάιο, μόνο στην Αφρική. Σύμφωνα με το  υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, και τα δύο θύματα ήταν νεαροί άνδρες.

Ο πρώτος θάνατος δηλώθηκε την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που και η Βραζιλία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από την Ευλογιά των πιθήκων.
Να σημειωθεί πως η Ισπανία μετρά 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη!

Από αυτόν τον συνολικό αριθμό, περίπου 3.500 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες που είχαν κάνει σεξ με άλλους άνδρες και μόνο 64 ήταν γυναίκες.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε πως 120 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή φροντίδα.

Η Βραζιλία μέχρι και χθες ήταν 6η στην κατάταξη με λίγα περισσότερα από 1.000 κρούσματα.

Οι θάνατοι εκτός Αφρικής έρχονται μία εβδομάδα μετά από τη μέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία».

«Η κοινοποίηση αυτών των θανάτων από τον ιό της Ευλογιάς των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Αν και η ασθένεια είναι αυτοπεριοριζόμενη στις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη Διευθύντρια Θεμάτων Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε να δούμε περισσότερους θανάτους. Στόχος μας πρέπει να είναι να διακόψουμε γρήγορα τη μετάδοση στην Ευρώπη και να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη διασπορά», είπε η ίδια.

Περισσότερα από 22.000 κρούσματα σε 80 χώρες – Το 8% στην Ευρώπη χρειάστηκε νοσηλεία
Η παγκόσμια επιδημία ευλογιάς των πιθήκων μετρά από τον περασμένο Μάιο περισσότερα από 22.000 κρούσματα σε σχεδόν 80 χώρες.

Μέχρι τότε είχαν καταγραφεί 75 ύποπτοι θάνατοι μόνο στην Αφρική -και κυρίως στη Νιγηρία και το Κονγκό- χώρες στις οποίες εξαπλώνεται μια πιο θανατηφόρα μορφή της ευλογιάς των πιθήκων, συγκριτικά με τον ιό που διασπείρεται στη Δύση.

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων από ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει παρατηρηθεί σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, αν και οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό.

Η Σμόλγουντ δήλωσε πως περίπου το 8% των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η Ελλάδα μετά 32 κρούσματα, και είναι όλοι άνδρες από 22 έως 59 ετών, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πώς διαδόθηκε η νόσος στην Ευρώπη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική νόσος σε χώρες της Αφρικής εδώ και δεκαετίες. Το «άλμα» του ιού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνδέθηκε από ειδικούς με δύο ρέιβ πάρτι στο Βέλγιο και την Ισπανία.

Εξαπλώνεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω των σεντονιών που χρησιμοποιεί κάποιος, ο οποίος έχει μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, κόπωση και κνίδωση. Η ασθένεια είναι σχετικά ήπια σε πολλούς άνδρες. Αλλά οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές εβδομάδες, ενώ σε κάποιους οι βλάβες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση 5.300 εμβολίων που έλαβε η Ισπανία από το κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο λένε, πώς ο αριθμός των εμβολίων που παραλήφθηκαν, είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για την κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, τονίζεται πως υπάρχει κίνδυνος η βιασύνη των πλούσιων χωρών της Δύσης για την προμήθεια των -περιορισμένων σε αριθμό- εμβολίων, να αφήσει την Αφρική ακάλυπτη από εμβόλια.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

Ενδιαφέρουσα για το θέμα είναι και η άποψη του παιδίατρου Antonios Darzentas

“Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Αφρικής στα μέσα Μαΐου.
Και ξέρουμε ακριβώς από που. Ξεκίνησε συγκεκριμένα από gay άντρες που είχαν πολλαπλές σεξουαλικες επαφές με πολλούς άλλους άντρες (Men who have sex with men) σε 4 ανάλογα φεστιβάλ στο Βέλγιο, στο Βερολίνο, στα Κανάρια νησιά και στη Μαδρίτη.
Η εξάπλωση του στην Αμερική συνέπεσε με τα pride festivals εκεί. Στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο αλλά και στο San Francisco μετά από μεγάλα παρόμοια πάρτυ.
Παρόλα αυτά δεν έγινε καμία κίνηση από τα υγειονομικά όργανα να αναβληθουν τουλάχιστον, ανάλογες εκδηλώσεις μέχρι το Σεπτέμβριο. Και παρότι ήταν και είναι γνωστό ότι αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν αυτό που λέγαμε και στον κορονοϊό super spreader events. Και υπήρξε και πλήρης απροθυμία των διοργανωτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μασουσαν τα λόγια τους. “Ναι αλλά μεταδίδεται και αερογενως. Ναι αλλά να μη στιγματίσουμε”
Αλλά η πραγματικότητα των ιών δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικά ορθές “απόψεις” μας περί μετάδοσης του.
“Ναι οποιοσδήποτε μπορεί κολλήσει ευλογιά των πιθήκων Αλλά αυτή τη στιγμή την κολλούν οι gay /bi άντρες. Και αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται μέσω των ανάλογων σεξουαλικών δικτύων. Δεν είναι στιγματισμός να δηλώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Στην ουσία είναι στιγματισμός να την υποβιβάσουμε “. Αυτά ακριβώς λέει η διακεκριμένη επιδημιολογος Meaghan Kall μέλος και αυτή της LGBT κοινότητας.
Και όντως τα στοιχεία είναι συντριπτικά.
Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο δημοσιογράφος και μέλος της Gay κοινότητας της Νέας Υόρκης Benjamin Ryan :
” Η εξάπλωση του ιού – λέει ο Ryan – δεν είναι απλά κυρίως σε Men who have sex with men. Τα επιβεβαιωμενα περιστατικά είναι πάνω από 96 % – σχεδόν αποκλειστικά δηλαδή – στο παραπάνω δημογραφικό γκρουπ.
Αν δείτε στο πρώτο σχόλιο έχω τον πίνακα των περιστατικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα όταν θα τον δείτε. Σχεδόν μόνο άντρες. Που στο καλό είναι η αερογενης και οι υπόλοιποι τρόποι μετάδοσης όταν πάνω από 96 % των περιστατικών είναι άντρες;. ( αρκετά δε περιστατικά σε γυναίκες, είναι σε νοσοκόμες αντίστοιχων μονάδων). Τι αέρας είναι αυτός που προτιμάει τόσο πολύ τους gay άντρες;
Μόλις στα τέλη Ιουνίου το CDC επιτέλους ανακοίνωσε ευθέως ότι η σεξουαλικη συμπεριφορά αντρών που κάνουν σεξ με πολλούς άντρες αποτελεί συμπεριφορά υψηλού κινδύνου
Αυτή τη στιγμή πολλά μέλη της gay κοινότητας επιτίθενται στις υγειονομικές αρχές γιατί δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως.
Και έχουν δίκιο.
Οι ίδιες υγειονομικές αρχές που έκλεισαν επιχειρήσεις, εκκλησίες, εστιατόρια, σχολεία, που απαγόρευσαν πάρτυ υγιών 20χρονων και έριχναν 5χιλιαρα ευρώ πρόστιμο για τον κορονοϊό δεν τόλμησαν να ψελίσουν όχι απαγόρευση, αλλά ούτε καν αναβολή στα πάρτυ Υπερμετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων για να μην “στιγματίσουν”
Δεν είναι στιγματισμός η επιστημονική αλήθεια και την αξίζουν όλοι. Έπρεπε εξ αρχής να επισημανθούν οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως κάναμε και στον κορονοϊό.
Δεν στιγματισαμε τους νέους μας όταν τους λέγαμε μην μαζευεστε εκατοντάδες σε πάρτυ.
Εν τω μεταξύ όσο ο ιός κυκλοφορεί, αυξάνει την πιθανότητα να χτυπήσει όπως ήδη έκανε στην Ισπανία ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας όπως ανοσοκαταλμένους. Τέτοιος είναι το πρώτο θύμα στην Ευρώπη.
Να θυμίσω ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική σκοτώνει κυρίως παιδιά και έγκυες γυναίκες.
Έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα και ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ο ιός, εκτός των γνωστών δικτύων μετάδοσης, μεταδίδεται προς το παρόν τόσο αργά που ουσιαστικά εξαφανίζεται.
Αν μας ξεφύγει ο ιός αυτός θα έχουμε τεράστια ευθύνη γιατί δεν κάναμε εξ αρχής αυτά που έπρεπε για να μην μας πουν ομοφοβικούς. Και τώρα κινδυνεύουν κυρίως αυτοί που υποτίθεται θέλαμε να προστατευσουμε.
Όπως λέει και ο Benjamin Ryan “Οι gay άντρες αξίζουν να ακούσουν την απλή αλήθεια για την ευλογιά των πιθήκων ώστε να δράσουμε ανάλογα. Είμαστε ενήλικοι. Σας παρακαλώ να είστε εντιμοι μαζί μας .”
Και εμείς οι γιατροί δεν ήμασταν εντιμοι εξ αρχής, ούτε με αυτούς, ούτε με τον εαυτό μας.
Μαζί με αυτούς όμως αν ξεφύγει η επιδημία κινδυνεύουν και ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας όπως οι ανοσοκαταλμένοι.
Και οσο κυκλοφορεί ο ιός τόσο αυξάνει η πιθανότητα μιας μετάλλαξης πιο επικίνδυνης ή πιο μεταδοτικής.
Είναι καιρός – έχουμε ήδη αργήσει – να γίνουν :εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού που κινδυνεύει άμεσα, ευρύς εμβολιασμός αυτών και προσωρινή απαγόρευση εκδηλώσεων που ξέρουμε ότι επαγουν Υπερμετάδοση, ακριβώς όπως κάναμε με τον κορονοϊό.
Ελπίζω να μην είναι η πρώτη επιδημία για την οποία θα είναι υπεύθυνη η πολιτική ορθότητα”
Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ο χώρος πρώην παιδικής χαράς στα Κομιτάτα και η ιστορία του (εικόνες)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Παρουσιάστηκε στα Τραυλιάτα το βιβλίο του Διονύση Καλογηρά (εικόνες)