Εύβοια: Ακόμα μία νύχτα τιτάνιας μάχης με τη φωτιά – Κάτοικοι υπερασπίζονται τα σπίτια τους με κουβάδες – Πλησιάζει την Ιστιαία η λαίπαλα

Για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ – κάτι πρωτοφανές – οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν συγκλονιστική μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια, που ήδη έχει κάψει πολλά σπίτια, τεράστιες εκτάσεις δάσους και απειλεί και άλλα χωριά.

Για μια ακόμα μέρα η φωτιά δεν τέθηκε ούτε καν από μερικό έλεγχο. Το χωριό Βουτάς είναι αυτό που δέχεται τώρα την «πύρινη» επίθεση, με τους κατοίκους να κάνουν ότι μπορούν για να το υπερασπιστούν, με λάστιχα, βέργες, κουβάδες και ότι βρουν.

Το πύρινο μέτωπο πάντως κατευθύνεται όλο και περισσότερο προς την Ιστιαία, και βρίσκεται γύρω στα 8 χιλιόμετρα απόσταση.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

Σε ετοιμότητα για να φύγουν είναι επίσης οι κάτοικοι και στο Ψαροπούλι, όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Δύσκολη νύχτα»

20 σπίτια κάηκαν στην Κοκκινομηλιά σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού.

Τα μέτωπα είναι πολλαπλά και η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, τόνισε ο Γιάννης Κοντζιάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αντιπυρική ζώνη πέντε χιλιόμετρα κατασκευάζεται έξω από την Ιστιαία με μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας έτσι ώστε να μην μπορεί να κινηθεί η φωτιά προς την πρωτεύουσα του Δήμου.

Σύμφωνα με το evima.gr εκκενώθηκαν ακόμη τρία χωριά με ηλικιωμένους και θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο όπου θα φιλοξενηθούν εκεί.

«Εάν κριθεί αναγκαίο θα εκκενώσουμε και τα Ελληνικά» ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού.

«Η φωτιά θα περικυκλώσει την Ιστιαία»

Οι εκκλήσεις των κατοίκων είναι δραματικές, με έναν από αυτούς να στέλνει σχετικό email στο evima,gr

«Η φωτιά πέρα από το μέτωπο που βλέπει Αιγαίο και απειλεί τα Ελληνικά και αφού εκεί λογικά έκαψε και τις Μηλιές οδεύει προς τα χωριά Σήμια, Καματριάδε και Γαλατσάδες. Μετά από κει Καστανιώτισσα και Άγιος Γεώργιος. Θα περικυκλώσει την Ιστιαία!!! Είναι μόνοι τους οι κάτοικοι και εκεί και προσπαθούν! Έχω συγγενείς που είναι με λάστιχα και τσουγκράνες!! Τι να κάνουν οι τσουγκράνες ενάντια στην φωτιά ;; Γιατί μένουμε αβοήθητοι ;; Γιατί η πολιτεία μας έχει ξεγράψει έτσι ;; Τι τους κάναμε;; Στην πλατεία της Ιστιαίας υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι! Δεν γίνεται να εκκενώσει τόσες χιλιάδες με ασφάλεια από έναν δρόμο. Σχέδιο εξολόθρευσης είναι και τίποτα άλλο» τονίζουν με μήνυμα τους κάτοικοι της περιοχής».

Πηγή: newsit.gr