Γενικές πληροφορίες για την προβολή υποψηφίων στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προεκλογική περίοδο, ούτως ώστε να αποφύγουν τυχόν περιπέτειες σε περίπτωση εκλογής τους.

Θα πρέπει ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι να λάβουν υπόψη τους και να τηρούν τους σχετικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που αφορούν την προβολή τους στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, καθώς -σε περίπτωση ενστάσεων-, θα κηρυχθούν έκπτωτοι από το αιρετό αξίωμα τους εάν εκλεγούν.

Όπως επισημαίνει ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κ. Φώτης Πανταζής, σχετικά με την προβολή των υποψηφίων στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του ν. 3870/2010, ισχύουν οι κάτωθι απαγορεύσεις:

Α. Οι εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των αντιπεριφερειαρχών, καθώς και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες, υπό οποιαδήποτε μορφή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτρέπεται, ως εξής:

  1. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο (2) φορές.
  2. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία (1) φορά.

iii. Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία (1) εμφάνιση.

Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις, χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων (15 ημέρες πριν τις εκλογές) και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, τουλάχιστον, τρεις ακόμη συνυποψήφιοι τους. Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών στις ανωτέρω συζητήσεις απαιτείται η πρόσκληση για συμμετοχή των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των ανακηρυχθέντων. Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής καλούνται υποχρεωτικά οι επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν.

Εμφανίσεις υποψηφίων που είναι αιρετά μονοπρόσωπα όργανα της αυτοδιοίκησης δεν υπόκεινται στους ανωτέρω περιορισμούς, εφόσον οφείλονται σε έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στον οικείο Ο.Τ.Α..

Εμφανίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, για μεν τους ανωτέρω υποψηφίους συνεπάγονται έκπτωση από το αιρετό αξίωμα, για δε τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των οικείων φορέων συνιστούν ποινικό αδίκημα, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον ενός έτους.

Προεκλογική περίοδος για όλες τις παραπάνω απαγορεύσεις είναι το χρονικό διάστημα τωντριάντα (30) ημερών, που προηγείται της ψηφοφορίας του Α` γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (από 25.4.2019 και έπειτα).

Β. Απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του τύπου, καθώς και η διανομή τους από υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν εμποδίζονται οι συνδυασμοί να διακινούν οι ίδιοι το σχετικό υλικό στους χώρους αυτούς ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών κ.λ.π. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δηλαδή δύο μήνες πριν τις εκλογές, και όχι 30 μέρες όπως παραπάνω (εν προκειμένω από 25.3.2019)

Γ. Την παραμονή και την ημέρα των εκλογών, απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πραγματοποίηση ομιλιών, η χρήση κάθε μέσου διαφήμισης, ραδιοτηλεοπτικής προβολής και προβολής στο διαδίκτυο.

Δ. Απαγορεύονται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές ΠΡΟΣ περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς και προς υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους από Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερησίων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών.

Συνοψίζοντας και όσον αφορά ειδικά τις εφημερίδες, οι μοναδικές απαγορεύσεις αναφέρονται στις παραγράφους Β, Γ και Δ.

Σημειώνεται ότι στις διατάξεις του ως άνω νόμου δεν εμπίπτουν οι συνδυασμοί υποψηφίων για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, οι υποψήφιοι σύμβουλοι των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, καθώς και οι υποψήφιοι πρόεδροι κοινοτήτων κάτω των 300 κατοίκων.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ