Γεννήθηκε την Ανάσταση και ανήκει στην τέταρτη γενιά που βαπτίστηκαν στην ίδια κολυμβήθρα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γεννήθηκε την Ανάσταση και συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου 2019 και την ονόμασαν Μαρία – Αναστασία, αφ ενός μεν για να διαιωνίσουν το όνομα της γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας Μαρίας Σούρια, αφ ετέρου δε, Αναστασία, διότι γεννήθηκε την Ανάσταση και σε παρόμοιες περιπτώσεις ο πάνσοφος λαός λέει ότι «γεννήθηκε την Λαμπρή» για να προοιωνίσει και μια λαμπρή ζωή και σταδιοδρομία.

Η βάπτιση της μικρής Μαρίας – Αναστασία πιθανόν να αποτελούσε ένα επί πλέον μυστήριο και να περνούσε απαρατήρητη. Τόσο η γέννησή της την Λαμπρή, όσο και η βάπτισή της στην ίδια κολυμβήθρα που βαπτίστηκαν η προγιαγιά της Ελένη Παπαδέα το 1930, ο παππούς της Παναγιώτης (Πίτερ) Παπαδέας  το 1965 και η μητέρα της Δέσποινα Παπαδέα, το γένος Σούρια το 1990 προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός για τα δεδομένα της Αμερικής, αφ’ ενός μεν, λόγω του ότι μιλάμε για μυστήρια των εννέα τελευταίων δεκαετιών, αφ ετέρου δε διότι ήταν παρούσες και οι τρεις γενιές οι οποίες κρατούσαν με καμάρι στην αγκαλιά τους την μικρή Μαρία – Αναστασία και φωτογραφήθηκαν μπροστά στην ιστορική κολυμβήθρα της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ της Πενσιλβάνιας.

Αριστερά ο Χρήστος και η Δέσποινα Παπαδέα με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία, ενώ δεξιά η προγιαγιά Ελένη Παπαδέα και ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας.

Η Ελένη Παπαδέα και ο γιος της Παναγιώτης βαφτίστηκαν στην αρχικό ναό στη Νότια Φιλαδέλφεια, ενώ η Δέσποινα και η νεωφότιστη στον νέο του Ευαγγελισμού στο Έλκινς Παρκ της Πενσιλβάνιας.

Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1901 και κατέχει την 6η θέση μεταξύ των αρχαιότερων κοινοτήτων ανά την Αμερική και είναι μια από τις πιο δραστήριες και δυναμικές κοινότητες της Ιεράς Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Το μυστήριο της βάπτισης

Τρεις γενιές των οικογενειών Παπαδέα, Σούρια και Κότσιρα το απόγευμα της Κυριακής, 2 Αυγούστου 2020, συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ της Πενσιλβάνιας και παρακολούθησαν με χαρά και συγκίνηση το μυστήριο της βάπτισης της Μαρίας – Αναστασίας, κόρης του Χρήστου Παπαδέα και της Δέσποινας το γένος Σούρια.

Ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας, αριστερά και ο Χρήστος Παπαδέας με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία.

Στα πρόσωπα του αναδόχου Γρηγόρη Κότσιρα, των γονέων της νεοφώτιστης Χρήστου και Δέσποινα, των παππούδων Παναγιώτη (Πίτερ) και Σου το γένος Σιοζοπούλου και Παντελή και Μαρία Σούρια της προγιαγιάς Ελένης Παπαδέα και των υπολοίπων συγγενών και φίλων διέκρινε κανείς την χαρά διότι τους αξίωσε ο Θεός έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων περίπου μηνών να τελέσουν το μυστήριο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ, π. Ιωάννης Ιωάννου (Reverend Economos John Johns), ο οποίος τέλεσε το μυστήριο έχρισε τη νεοφώτιστη και αναφώνησε άξιος στον ανάδοχο Γρηγόρη Κότσιρα και ο ναός αντήχησε από τις ιαχές Άξιος.

Η βάπτιση της Μαρίας – Αναστασίας είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 και αναβλήθηκε λόγω της απαγόρευσης από τις αρχές των συναθροίσεων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας, αριστερά και ο Χρήστος Παπαδέας με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία και με την σύζυγό του Δέσποινα Παπαδέα.

Μόλις οι αρχές επέτρεψαν περισσότερους πιστούς στους ναούς ο Χρήστος και η Δέσποινα αποφάσισαν να τελέσουν το μυστήριο στις 2 Αυγούστου 2020. Επειδή η συνεστίαση στην μείζονα περιοχή της Φιλαδέλφειας δεν επιτρέπονταν σε εσωτερικούς χώρους η οικογένεια επέλεξε να παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στην αυλή του σπιτιού της παρουσία πενήντα περίπου συγγενών και φίλων και το ξεφάντωμα κράτησε μέχρι αργά.

Η Μαρία – Αναστασία είναι εγγονή του Παναγιώτη (Πίτερ) Παπαδέα, επιχειρηματία και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και πρώην προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως.

Οι «Αναμνήσεις» εύχονται υγεία, χαρά και ευτυχία στη νεοφώτιστη και στους γονείς της, τον νονό και τους παππούδες να τους ζήσει και να τους αξιώσει ο Θεός να την καμαρώσουν και νυφούλα.

Η προγιαγιά Ελένη Παπαδέα με τον εγγονό της Χρήστο Παπαδέα και την δισεγγονή Μαρία – Αναστασία.
Ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας, και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ιωάννης Ιωάννου, ενώ τελεί το μυστήριο της βάπτισης της Μαρίας – Αναστασίας στην ιστορική κολυμβήθρα
Ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας, και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ιωάννης Ιωάννου, ενώ τελεί το μυστήριο της βάπτισης της Μαρίας – Αναστασίας.
Ο Χρήστος Παπαδέας με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία και με την σύζυγό του Δέσποινα Παπαδέα.
Οι γονείς, η νεοφώτιστη, ο ανάδοχος και η οικογένεια του Διονύση Παπαδέα.
Ο ανάδοχος Γρηγόρης Κότσιρας, αριστερά, και ο Χρήστος Παπαδέας με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία και με την σύζυγό του Δέσποινα Παπαδέα.
Ο π. Ιωάννης Ιωάννου και ο ανάδοχος Χρήστος Κότσιρας με την μικρή Μαρία – Αναστασία.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μαρία και Παντελής Σούριας, Χρήστος και Δέσποινα Παπαδέα, Γρηγόρης Κότσιρας σε ια αναμνηστική φωτογραφία με τη νεοφώτιστη Μαρία – Αναστασία.
Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτης και Σου Παπαδέα, Ελένη Παπαδέα. Μαρία – Αναστασία, Χρήστος και Δέσποινα Παπαδέα και Γρηγόρης Κότσιρας.
Το ζεύγος Χρήστου και Δέσποινας Παπαδέα με τη νεοώτιστη, τον ανάδοχο και άλλους συγγενείς.
Το ζεύγος κιαι η νεοφώτιστη Μαρία Αναστασία σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την οικογένεια Σούρια.
Ο Παναγιώτης Παπαδέας με τον γιο του Χρήστο και την εγγονή του Μαρία – Αναστασία.

Πηγή: anamniseis.net