για τη θάλασσα που μας συντροφεύει, για την αμμουδιά που γεννάει μικρές χελώνες και μεγάλες ελπίδες

μια διαπάλη. μια μόνιμη μάχη με αντίπαλους που κατέχουν σχεδόν όλα τα μέσα, σχεδόν όλους τους τρόπους διαφυγής, όλα τα πεπόνια και όλα τα μαχαίρια, όλα όσα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν για πάντα δικά τους. μια μάχη δίνουμε. και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε. όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο. όσο πιο αισιόδοξοι, τόσο πιο δυνατοί.

ένας αγώνας αέναος. για να παραμείνει ανέπαφο κάτι που δεν μας ανήκει. κάτι που δεν ανήκει ούτε σε σένα ούτε σε μένα ούτε στους αντίπαλους. μια γη και μια θάλασσα που δεν έχουνε προγόνους αλλά μόνο παρελθόν. ένας αέρας που δεν φυσάει επιλέγοντας να ζήσουν μόνο οι πλούσιοι ή μόνο οι αυτόχθονες ή μόνο οι προύχοντες. ένας αέρας που οξυγονώνει όλων μας τα πνευμόνια χιλιάδες χρόνια τώρα. ένας αέρας άπιαστος, μια θάλασσα ατιθάσευτη, μια αμμουδιά με ζεστή, μαλακή άμμο που κρύβει την ασχήμια, που βυθίζει τα πόδια στο αιώνιο, που γεννάει μικρές χελώνες και μεγάλες ελπίδες.

κι ένα ζήτημα καθάρια πολιτικό. ένα έγκλημα που σχεδιάζεται πάνω στις ζωές μας και στις ζωές όσων είναι να γεννηθούν. την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης φωνάζει πως πρέπει να αλλάξουμε τρόπους ζωής αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, τη στιγμή που οι κλιματικές αλλαγές καταφτάνουν τρομακτικά κατά πάνω μας, την εποχή που όλοι στρέφονται σε άλλες μορφές ενέργειας αφήνοντας πίσω τους την εποχή των πετρελαίων, στη χώρα αυτή που θέλει τάχα να ανήκει στη δύση, τα γεωτρύπανα των πετρελαϊκών εταιρειών ετοιμάζονται να πληγώσουν τη θάλασσα του ιονίου και του κρητικού πελάγους, σκάβοντας για να βρουν κοιτάσματα πετρελαίου, προσδοκώντας να υφαρπάξουν ό,τι προλάβουν να βρουν, κι ύστερα να μας αφήσουν τον κόσμο μας κατεστραμμένο, βιασμένο, ληστευμένο και φτωχότερο. ένα έγκλημα που δεν καταγράφεται στους ποινικούς κώδικες της επικράτειας, μια ασχημοσύνη που πάει να γίνει στα βουβά, με φυσικούς αυτουργούς τους ελέῳ λαού πετρελαιάδες και με ηθικούς αυτουργούς κυβερνήτες με πρόσχημα αριστεροσύνης και σχήμα οβάλ για να μην αγκυλώνουν πουθενά.

μια μάχη δίνουμε. χρήμα εναντίον οξυγόνου. ή ανάποδα, ζωή βέρσους θανάτου. για τη θάλασσα που μας συντρόφεψε, για την ακτή που δεν θα την αφήσουμε μόνη της τώρα που της επιτίθενται, για τον αέρα που θα τα πάρει όλα και θα τα σηκώσει, για τη θέληση για ελευθερία και ομορφιά.

έναν αγώνα έχουμε. και μόλις καταλάβουμε πόσοι είμαστε, τίποτα πια δεν θα μπορεί να μας σταματήσει.

καμία εξόρυξη στο ιόνιο πέλαγος.

καμία εξόρυξη πουθενά.

καμία υποχώρηση.

sine lege
μέλος της ανοιχτής συνέλευσης κεφαλονιάς και ιθάκης
ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων


*φωτογραφίες τραβηγμένες στην παραλία του μύρτου από τα μέλη της ανοιχτής συνέλευσης κεφαλονιάς και ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Αναδημοσίευση από http://tetartopress.gr