Γιατί ακούγονται τα φλας του αυτοκινήτου; [video]

Όλοι οι οδηγοί έχουν παρατηρήσει ότι με τη χρήση του διακόπτη των φλας, ακούγεται ένας πολύ συγκεκριμένος ήχος που λίγο – πολύ, μοιάζει σε όλα τα αυτοκίνητα. Το χαρακτηριστικό τικ – τακ, ακούγεται και με τη χρήση των alarm, όμως… αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση, ίσως είναι διαφορετική από αυτή που περιμένατε. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τα παλιά αυτοκίνητα, που ουσιαστικά «γέννησαν» αυτόν τον ήχο.

Δεν ακούγεται για να προειδοποιεί τον οδηγό!

Παλαιότερα, τα ηλεκτρονικά ήταν ανύπαρκτα στα αυτοκίνητα και όλα γίνονταν με μηχανικό τρόπο. Τα φλας για παράδειγμα, έσβηναν και άναβαν με τη χρήση ενός μηχανισμού που διέκοπτε και επανάφερε την επαφή και το πορτοκαλί φως παλλόταν. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργούσε με ρεύμα και το ελατήριο που λειτουργούσε σαν διακόπτης, ήταν υπεύθυνο για τον ήχο του φλας. Αν δεν λειτουργούσε, τότε το φως των φλας έμενε συνεχώς αναμμένο. Χρειαζόταν έναν αυτόματο διακόπτη για να «κόβει» την παροχή ρεύματος.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα όλο το μηχανισμό που βρίσκαμε στα παλαιότερα αυτοκίνητα, ο οποίος ήταν υπέυθυνος για την λειτουργία των φλας αλλά και για την παραγωγή του σχετικού ήχου.

Τι γίνεται στα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Σήμερα τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται αυτόν τον μηχανισμό, καθώς όλα ελέγχονται από ηλεκτρονικές μονάδες. Θα έχετε παρατηρήσει λοιπόν, ότι ο ήχος δεν έχει το μηχανικό «κλακ» των παλιών αυτοκινήτων, αλλά έχει γίνει ψηφιακός.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι κατασκευαστές επενδύουν αρκετά χρήματα στην εξέλιξη νέων ήχων των δεικτών κατεύθυνσης (φλας) ώστε να μην είναι ενοχλητικοί αλλά να ενημερώνουν τον οδηγό για τη λειτουργία τους. Προέρχονται από ηχείο μέσα στην καμπίνα, το οποίο όμως συνήθως χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή κι άλλων ηχητικών προειδοποιήσεων. Για αυτό και σε μερικά αυτοκίνητα, όταν λειτουργεί ο προειδοποιητικός ήχος π.χ. για τη ζώνη ασφαλείας ή τους αισθητήρες παρκαρίσματοςδεν ακούγεται ο ήχος των φλας.

Πηγή: gocar.gr