Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους; Η τρελή θεωρία ενός επιστήμονα

Είμαστε πραγματικά μόνοι μας στο σύμπαν; Υπάρχουν ήδη εξωγήινοι ανάμεσά μας; Γιατί δεν τους έχουμε συναντήσει ακόμη;

 Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι εξωγήινοι θα έπρεπε να είναι τρελοί, για να αποφασίσουν τώρα, σε καιρό πανδημίας στη Γη, να μας επισκεφθούν.

Νωρίτερα φέτος, ωστόσο, μετά από 16 χρόνια απόλυτης μυστικότητας, το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε πλάνα από UFO, τα οποία έχουν κάνει πολλούς να αναρωτηθούν για δεύτερη φορά: Είμαστε πραγματικά μόνοι μας στο σύμπαν; Υπάρχουν ήδη εξωγήινοι ανάμεσά μας;

Εδώ και χρόνια αυτά τα ερωτήματα έχουν διχάσει τους επιστήμονες, τους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας και τους απανταχού συνωμοσιολόγους. Παρόλο που έχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν έχουμε γνωρίσει ακόμη εξωγήινους, καμία δεν είναι απολύτως πειστική ή παγκοσμίως αποδεκτή.

Εν ολίγοις, σε έναν κόσμο όπου έχουμε εμμονή με το να ανακαλύπτουμε το καθετί, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, για το οποίο δεν γνωρίζουμε -ακόμη- την απάντηση.

Αλλά πριν από δύο χρόνια, όταν ο κόσμος έμοιαζε τότε ένα πολύ διαφορετικό μέρος, ο Ρώσος φυσικός Alexander Berezin, από το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας (MIET), είχε μια θεωρία. Πρότεινε, λοιπόν, ότι όταν ένας πολιτισμός φτάσει στις δυνατότητες της εξάπλωσης στα αστέρια, αναπόφευκτα θα εξαλείψει όλους τους άλλους πολιτισμούς.

Αυτή η θεωρία, ωστόσο, δεν υποθέτει μια απαραίτητα κακή φυλή εξωγήινων. Πιο πιθανό είναι ότι μπορεί να μην μας προσέχουν καν.

Έγραψε το 2018 ο Berezin: «Απλώς δεν μας βλέπουν, με τον ίδιο τρόπο, που εργάτες κατεδαφίζουν μια μυρμηγκοφωλιά για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη. Επειδή, απλά, δεν έχουν κίνητρα, για να την προστατεύσουν».

Γιατί, λοιπόν, δεν τους συναντήσαμε ακόμα;

Και εδώ έρχεται η τρομακτική υπόθεση…

Ο Berezin προτείνει ότι ο λόγος, ίσως, που οι άνθρωποι δεν έχουν γνωρίσει ακόμη εξωγήινους έχει να κάνει με το ότι είναι πιθανό να μην είμαστε εμείς τα μυρμήγκια! Με άλλα λόγια, είμαστε οι μελλοντικοί καταστροφείς αμέτρητων πολιτισμών και απλά δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για να πάμε εκεί έξω και να τα διαλύσουμε όλα!

«Υποθέτοντας ότι η παραπάνω θεωρία είναι σωστή, τι σημαίνει για το μέλλον μας; Η μόνη εξήγηση είναι η επίκληση της ανθρωπικής αρχής. Είμαστε οι πρώτοι που φτάσαμε στο διαστρικό στάδιο. Και, πιθανότατα, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουν», συμπληρώνει ο Ρώσος επιστήμονας.

Αναφέρει, δε, ότι η αποικιοκρατία και ο καπιταλισμός είναι δύο ιστορικά παραδείγματα των δυνάμεων, που, τελικά, θα ωθήσουν τους ανθρώπους να καταστρέψουν άλλους πολιτισμούς.

Ο Berezin, φυσικά, ελπίζει να κάνει λάθος και, για να είμαστε ειλικρινείς, το ίδιο και εμείς.

Εάν αυτή η θεωρία είναι αλήθεια, ας ελπίσουμε ότι οι εξωγήινοι θα μείνουν μακριά μας για πολύ καιρό ακόμα…

πηγή: gazetta.gr