Γιατί οι προδιαγραφές απόκτησης Λέσχης του ΠΑΣΚΕΔΙ συμφωνούν απόλυτα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Μετά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο οποίο ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης διαψεύδει ότι αναγνώρισε σε τηλεοπτική του επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΠΑΣΚΕΔΙ, κ. Ηλία Καλιώρα, ότι το ΠΑΣΚΕΔΙ είναι η μόνη αποδεκτή προτεινόμενη λύση από την ανεξάρτητη αρχή και έχει την πλήρη αδειοδότηση για να λειτουργεί, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε την πραγματικότητα.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Οι απαιτήσεις που ανέπτυξε ο ίδιος ο κ. Μπίνης, προκειμένου ένα κατάστημα να αποκτήσει ιδιότητα καπνιστικής λέσχης, συμφωνούν απόλυτα με το πλαίσιο ίδρυσης καπνιστικής λέσχης που προτείνει το ΠΑΣΚΕΔΙ. Όπως ακριβώς ανέφερε ο διοικητής της ΕΑΔ, εφόσον τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής, φορολογικής και υγειονομικής νομοθεσίας, μπορεί ένας μαγαζάτορας να μετατρέψει το κατάστημά του σε Λέσχη Καπνιζόντων. Μάλιστα, όλες οι απαραίτητες πιστοποιήσεις θα εκδίδονται κατόπιν ελέγχων στον χώρο του εκάστοτε υποψήφιου καταστήματος.

Μοναδικές αντιρρήσεις από τον κ. Μπίνη προκειμένου ένα κατάστημα να μετατραπεί σε Λέσχη τέθηκαν, πρώτον, όσον αφορά το αν τηρεί πλήρως τις διατάξεις που προβλέπονται και δεύτερον, αν πρόκειται για πραγματική Λέσχη και όχι για προσπάθεια συγκάλυψης της ιδιότητάς του ως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ως βασικό κριτήριο στην όλη προσπάθεια, άλλωστε, αναγνωρίζεται η εξασφάλιση της ισονομίας και της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η παραπάνω περιγραφή αναφορικά με τις προϋποθέσεις λειτουργίας μιας Λέσχης Καπνιζόντων συμφωνεί απόλυτα με το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΚΕΔΙ. Το προτεινόμενο από εμάς πλαίσιο κάνει λόγο για δημιουργία ιδιωτικών χώρων χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας, ειδικά διαμορφωμένων ώστε να παρέχουν ιδανικές συνθήκες εξαερισμού για όσους θέλουν να τον επισκεφθούν για να καπνίσουν. Σε περίπτωση που θέλουν να καταναλώσουν αγαθά του καταστήματος όπως καφέδες, ποτό ή φαγητό, θα πρέπει οι ίδιοι να παραλάβουν την παραγγελία τους – δεν θα μπορούν δηλαδή να σερβιστούν από υπάλληλο του καταστήματος.

Το ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο δημιουργίας Λέσχης που προτείνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ, όχι μόνο ταυτίζεται με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο διοικητής της ΕΑΔ, αλλά αποκλείει αυτομάτως άλλους επίδοξους «δημιουργούς» Λεσχών, οι οποίοι, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία των καταστηματαρχών, διατείνονται ότι δημιουργούν Λέσχες, ενώ δεν πληρούν τις απαραίτητες νομικές διατάξεις. Φυσικά και το ΠΑΣΚΕΔΙ δεν έχει καμία σχέση μαζί τους και διαχωρίζει τη θέση του, προειδοποιώντας τους καταστηματάρχες να προσέξουν με ποιους θα έρθουν σε επαφή. Τα ίδια σκηνικά ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική, παρόμοιες καταστάσεις και τώρα…

Από κει και πέρα, ούτε ζητήσαμε κάποια επίσημη αναγνώριση από την Εθνική Αρχή, ούτε προσπαθούμε να παραπλανήσουμε κανέναν. Στις δημόσιες δηλώσεις – απαντήσεις του κ. Μπίνη βασιστήκαμε, γνωρίζοντας φυσικά ότι το νομικό πλαίσιο που προτείνουμε, είναι νόμιμο και αποδεκτό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε χώρους Εστίασης και διασκέδασης, όπως τα καζίνο.

Όσον αφορά για την «παράνομη χρήση του λογότυπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» στο δημοσίευμά μας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υπήρχε κανένας στόχος πρόκλησης σύγχυσης στους επιχειρηματίες, παρά την εκ του πονηρού ερμηνεία που προσπαθεί να δώσει η ΕΑΔ. Θεωρούμε ότι ο κ. Μπίνης, ως διοικητής της ΕΑΔ, εκφράζει το Όργανο και κατ’ επέκταση οι δηλώσεις του αποτελούν «φωνή» της ίδιας της ΕΑΔ. Το δε λογότυπό της διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Θα ήταν, άραγε, παρόμοιος ο βαθμός ευαισθησίας σε αντίστοιχο δημοσίευμά μας, αν αποκρύπταμε από τους καταστηματάρχες ότι έχουν όντως τη δυνατότητα δημιουργίας Λέσχης, κάτω από πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές;

Κλείνοντας, αναφορικά με διαδικασία ελέγχων που περιγράφεται στο τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης, να υπογραμμίσουμε ότι εμείς οι ίδιοι καλούμε τις αρχές να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες καπνιστών με επισκέψεις των κλιμακίων από επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών και τον υγιή ανταγωνισμό.

Μάλιστα, είμαστε οι πρώτοι που δηλώνουμε ότι αναμένουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΑΔ και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι στον κλάδο μας όλα θα λειτουργούν σωστά, με ίσους κανόνες, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες προς όλους τους πελάτες και επιτρέποντας στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να ζήσουν τις οικογένειές τους…

Πηγή: paskedi.gr