Γρήγορα, εύκολα, αποτελεσματικά: Η χώρα που επισκέπτονται οι Έλληνες για να εμβολιαστούν εκτός σειράς

Πριν από 15 μήνες θα μπορούσαμε φυσικά να συναντήσουμε μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας τον όρο «εμβολιαστικός τουρισμός»

Στην εποχή της πανδημίας έχουμε βιώσει καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι δυνατόν να συμβούν οπουδήποτε αλλού από ένα… σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μετά απ’ όσα (πρωτόγνωρα) έχουμε δει, τίποτα δεν μπορεί πια να μας εκπλήξει. Λάθος, γιατί η πραγματικότητα εδώ και ένα χρόνο τείνει να ξεπερνάει διαρκώς τη φαντασία και καλύτερη απόδειξη για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει μάλλον από το φαινόμενο του «εμβολιαστικού τουρισμού».

Ναι, είναι αυτό που διαβάζετε και καταλαβαίνετε. Πακέτα τουριστικών γραφείων διοργανώνουν διακοπές σε άλλες χώρες, με… κερασάκι στην τούρτα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! Η τάση, που έχει καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο, έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ άλλων σε Ιταλία και Τουρκία, ενώ οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Σερβία, η Ρωσία, το Ντουμπάι, αλλά και η Κύπρος

Πολλά τουριστικά πρακτορεία προσφέρουν πια εκδρομές εμβολιασμού, απευθυνόμενα φυσικά στους ανθρώπους που βιάζονται να εμβολιαστούν και δεν προτίθενται να περιμένουν ώστε να έρθει η σειρά τους στις χώρες τους. Από το φαινόμενο δεν έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα. Όπως αναφέρει το capital.gr και επιβεβαιώνει το προξενείο της Ελλάδας στο Βελιγράδι, μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν επισκεφτεί περίπου 50 Έλληνες κεντρικό ξενοδοχείο στη σερβική πρωτεύουσα για να εμβολιαστούν!

Οι χώρες που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοιου είδους φιλοξενία είναι αυτές με επάρκεια εμβολίων. Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων δεν δεσμεύεται από ενωσιακές συμφωνίες (δεν ανήκει στην ΕΕ) και προμηθεύτηκε από νωρίς συνολικά 15 εκατ. εμβόλια, συνάπτοντας συμφωνίες για παραλαβές των εμβολίων της AstraZeneca, της Pfizer-Biontech, του ρωσικού Sputnik V και του κινέζικου Sinopharm, ενώ αναμένει να παραλάβει και εμβόλια της Moderna.

Το πλεόνασμα εμβολίων που υπάρχει στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα διαθέσει τόσο σε γειτονικές χώρες, όσο και σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Τον Μάρτιο χιλιάδες υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και άλλων χωρών ταξίδεψαν στη Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca μιας και γι’ αυτό δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους Σέρβους. Στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η πορεία του εμβολιασμού έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έλαβαν εμβόλια από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να συνάψουν μόνες τους κάποιες συμφωνίες.

Όσοι ξένοι επιθυμούσαν να εμβολιαστούν στη Σερβία, έπρεπε να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “eUprava” της σερβικής κυβέρνησης και κατόπιν αυτής να ενημερωθούν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Το πρόγραμμα ανεστάλη στις 9 Απριλίου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα, από τις 21 Απριλίου όμως ξεκίνησαν και πάλι στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μαζικοί εμβολιασμοί, χωρίς ραντεβού με το εμβόλιο των Pfizer-Biontech. Στα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να προσέρχονται όσοι το επιθυμούν, ακόμη και ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν άδεια διαμονής.

Μέχρι στιγμής στη Σερβία έχουν εμβολιαστεί περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες με την πρώτη δόση, ενώ 1,3 εκατομμύρια έλαβαν και τις δύο δόσεις. Στο Βελιγράδι, που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου, εμβολιάστηκε το 40% του πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτασε το 70%.

Το μεγαλύτερο κύμα πολιτών που κατευθύνονται για εμβολιασμό στη Σερβία έχει καταγραφεί στην Ιταλία και κάπως έτσι τα τουριστικά γραφεία άδραξαν την ευκαιρία, προσφέροντας πακέτα διακοπών. Τα περισσότερα διοργανώνουν εκδρομές και προσφέρουν μεταξύ άλλων υπηρεσίες μετάφρασης και μετάβασης προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ακόμη μεγαλύτερη πέραση και από τη Σερβία έχει για τον ίδιο λόγο η Μόσχα, λόγω της μεγάλης παραγωγής του εγχώριου εμβολίου.

Σε ανταπόκρισή της από την Μόσχα, η ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle αναφέρει ότι από τα μέσα Απριλίου φθάνουν με οργανωμένα γκρουπ στη ρωσική πρωτεύουσα εκατοντάδες Γερμανοί πολίτες για να εμβολιασθούν.

Το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V φθάνει τα 2.300 ευρώ. Τα… 1999 ευρώ αφορούν το τουριστικό πακέτο εμβολιασμού, το οποίο περιλαμβάνει, δύο ξεχωριστά ταξίδια στην Μόσχα (ένα για την πρώτη και ένα για την δεύτερη δόση του εμβολίου) με διαφορά τριών εβδομάδων το καθένα (!), την τριήμερη – δηλαδή εξαήμερη – διαμονή στο ξενοδοχείο, το κόστος της βίζας και τις υπηρεσίες του μεταφραστή. Υπάρχει και μια έξτρα χρέωση 300 ευρώ για τον γιατρό που θα κάνει το εμβόλιο και θα εξετάσει τον άνθρωπο που θα εμβολιαστεί.

Ένα άλλο, τουρκικό τουριστικό πρακτορείο, διοργανώνει ταξίδια στη Μόσχα για το Sputnik V με τιμή 1.299 ευρώ, ενώ αρκετές είναι οι επιλογές που προσφέρουν νορβηγικά τουριστικά γραφεία για εκδρομές στη Ρωσία. Οι υποψήφιοι πελάτες καλούνται να επιλέξουν το ταξιδιωτικό πακέτο που τους ενδιαφέρει και όλα περιλαμβάνουν τη λήψη του εμβολίου Sputnik V.

«Με 1.199 ευρώ μπορείτε να κάνετε δύο ταξίδια σε ένα μήνα, ένα για κάθε δόση. Για 2.999 ευρώ, απολαμβάνετε πολυτελή διαμονή 22 ημερών σε ένα ρωσικό θέρετρο υγείας, με την πρώτη δόση στην αρχή και τη δεύτερη στο τέλος του ταξιδιού», αναφέρει το νορβηγικό γραφείο World Visitor.

Με λίγα λόγια, φανταστείτε τι θα συνέβαινε αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αν μαζί με τον ήλιο και τη θάλασσα, ήμασταν σε θέση να προσφέρουμε στους ξένους και την ουσία που σκοτώνει τον κορωνοϊό…

Πηγή: menshouse.gr