Γυμνάσιο Σάμης: Μια βραδιά αναμνήσεων και συγκινήσεων (εικόνες+βίντεο)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης, έγινε τη Κυριακή 13/9 το βράδυ, η προβολή του ντοκιμαντέρ, «Γυμνάσιο Σάμης, το σχολείο μας χθες και σήμερα». Το ντοκιμαντέρ, μια δημιουργία της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, όπως και ο τίτλος μαρτυρά, αναφέρετε στο Γυμνάσιο της Σάμης, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Την εκδήλωση άνοιξε η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Χριστοδουλή, η οποία και αναφέρθηκε, στο χρονικό δημιουργίας του, καθώς επίσης ευχαρίστησε και όσους βοήθησαν στο να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου.

Εικόνες από το παρελθόν αλλά και το σήμερα, καθώς και μαρτυρίες παλιών και νέων μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου Σάμης, συνέθεσαν τον «καμβά», που ξεδιπλώθηκε χτες το βράδυ. Ένας «καμβάς» που θύμισε στους παλιότερους και έδειξε στους νεώτερους, την πορεία εξήντα περίπου χρόνων του Γυμνασίου της Σάμης. Αναφορές στις δυσκολίες των εποχών εκείνων, για τους μαθητές και τους καθηγητές, αναφορές σε δάσκαλους και μαθητές, αλλά και στις αλλαγές και ιδιαιτερότητες του «σήμερα» σε σχέση με το «χθες», αποδόθηκαν με γλαφυρό τρόπο, από όσους η κάμερα κατέγραψε, στο «οδοιπορικό» αυτό των αναμνήσεων! Από τις πλέον ξεχωριστές παρουσίες στην εκδήλωση αυτή, η παρουσία των καθηγητών ( ζευγάρι και στη ζωή ), Παναγιώτη Δίλαλου και Κωνσταντίνας Μακρυδήμα. Και οι δυο θήτευσαν στο Γυμνάσιο Σάμης στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και όπως είναι λογικό, η συνάντηση με μαθητές και μαθήτριές τους, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική!
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το λόγο πήραν πρώην μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου, που ο καθένας, «άφησε το λιθαράκι της μαρτυρίας του», στο «μωσαϊκό» των αναμνήσεων, από τα μαθητικά χρόνια.
Στο τέλος της εκδήλωσης, μαθήτριες του σχολείου, προσέφεραν γλυκά και αναψυκτικά στους παραβρισκόμενους.
Από την πολιτική ηγεσία του νομού μας, το παρών έδωσε ο Αντ/ρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα, το παρών εκτός των καθηγητών και διευθυντών των δύο  σχολείων ( Γυμνασίου – Λυκείου ), έδωσαν, η πρώην Διευθύντρια του Λυκείου Σάμης κ. Ελένη Μαρίνη, ο πρώην διευθυντής του Γυμνασίου Σάμης κ. Παναγής Γαλιατσάτοςκαι  οι πρώην  εκπαιδευτικοί Οδυσέας Βρεττός, Παναγιώτης Δίλαλος και Κωνσταντίνα Μακρυδήμα ( όπως προαναφέραμε ), καθώς και ο Αντώνης Καλιβωκάς, πρώην καθηγητής του Γυμνασίου Σάμης.
Για άλλη μια φορά, ο Δήμος Κεφαλονιάς, ήταν απών από εκδήλωση στη Σάμη και μάλιστα εκδήλωση μαθητών και καθηγητών! Ακόμα και ο αρμόδιος για θέματα παιδείας Αντιδήμαρχος, απουσίαζε!!! Τι να πεις! Φαίνεται πως στην Δημοτική μας Αρχή,… ταιριάζουν περισσότερο οι λιτανείες, γιατί μόνο εκεί δίνει το παρών!… Ίσως γιατί εκεί είναι και το πολύ το πόπολο, οπότε είναι εξασφαλισμένη…. και η επιτυχία της «πασαρέλας»!
Κλείνοντας να αναφερθούμε και να εξάρουμε την ιδέα για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε χτες το βράδυ στο Γυμνάσιο της πόλης μας.
Όπως όμως είναι φυσικό, σε μια τέτοια προσπάθεια και στο χρόνο που επιτρέπει ένα ντοκιμαντέρ για να αναδειχθούν θέματα, που έχουν να κάνουν με το παρελθόν, λογικό είναι να ξεφύγουν, ή και να μην χωρέσουν πράγματα, που για κάποιους είναι σημαντικά.
Και αναφερόμαστε: Α) στην μη αναφορά, ενός από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Γυμνασίου Σάμης, Γεωργίου Δανάλη ( Σχολάρχη ), από τα Βλαχάτα της Σάμης, ο οποίος, έδωσε την εποχή εκείνη μαζί με άλλους Σαμικούς, «μάχη», για να γίνει το Γυμνάσιο της Σάμης. Μάλιστα αν και συνταξιούχος, δίδασκε δωρεάν στο σχολείο, για να βοηθήσει στο ξεκίνημά του.
Ο πρώην καθηγητής του Γυμνασίου Σάμης και μαθητής του Δανάλη, Οδυσσέας Βρεττός, έκανε αναφορά σε αυτόν, στην ώρα των ομιλιών των μαθητών και των καθηγητών.
Ζήτησε μάλιστα, το Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμης, να πάρει το όνομά του!
Και β) Στην μη αναφορά επίσης, του πρώτου επιστάτη του σχολείου Γεράσιμου Α. Καβαλλιεράτου από τον Καραβόμυλο. Διορίστηκε στην θρυλική «παράγκα» και συνέχισε να υπηρετεί το σχολείο, στο καινούργιο κτήριο έως το 1992. Όλα αυτά τα χρόνια, κατά κοινή ομολογία, ήταν η «ψυχή» του σχολείου, ο «κινητήριος μοχλός του»! Τους χειμώνες ξεκινούσε , έξι η ώρα το πρωί από τον Καραβόμυλο με το μηχανάκι του, ν’ ανάψει το καλοριφέρ, για να είναι ζεστές οι αίθουσες, όταν θα ερχόταν τα παιδιά «παγωμένα» όπως έλεγε! Σε κάθε ζημιά, Σε κάθε έλλειψη, έτρεχε αμέσως να φτιάξει και να δώσει λύση, έτσι ώστε «τα πάντα να λειτουργούν στην εντέλεια»!
Αναφορά στον Καβαλλιεράτο, έκανε ο καθηγητής Αντώνης Καλιβωκάς , στην ώρα των ομιλιών, των μαθητών και των καθηγητών.
Συγχαρητήρια στους καθηγητές και τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Σάμης και για την ιδέα και για την εκτέλεσή της! Μακάρι το ντοκιμαντέρ αυτό, συμπληρωμένο και με άλλες μαρτυρίες, να μπορέσει να βγει σε DVD. Θα είναι πιστεύουμε, μια σπουδαία προσφορά, σε όλους αυτούς που υπηρέτησαν και φοίτησαν στο σχολείο και σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του!

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: https://vlahatasamis.blogspot.com/