«Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ» (pics)

Χθες στο Θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” στην αίθουσα «Διονυσίου Λαυράγκα» παρουσιάστηκε  η νέα ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου με τίτλο: «Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ», που αποτελεί το τρίτο μέρος της «Οδύσσειας των Επτανήσων», μιας σειράς ταινιών που περιγράφουν την περιπέτεια των νησιών του Ιονίου από την Φραγκοκρατία μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα και την ενσωμάτωση στο νέο Ελληνικό κράτος.

Η ταινία καλύπτει την περίοδο μετά την κατάλυση των «Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων», δηλαδή την περίοδο του «Ιονίου Κράτους» υπό την Βρεταννική προστασία. Κατά την περίοδο αυτή αναπτύχθηκε το κίνημα του Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού, με στόχους την αποτίναξη του βρεταννικού ζυγού και την Ένωση με ένα νέο Ελληνικό κράτος, βασισμένο στην ελληνική δημοκρατική παράδοση και τα προτάγματα του ελληνικού και δυτικοευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Η οικονομική ανάπτυξη και η θεσμική συγκρότηση της Ιονίου Πολιτείας, η πνευματική καλλιέργεια των πρωτοπόρων του Ριζοσπαστισμού και η κοινωνική διεκδικητικότητα των επτανησίων, επέτρεψε μια πολιτιστική, πνευματική και πολιτική ανάταση που όχι μόνο οδήγησε στην Ένωση, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στην συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Την ταινία προλόγισε ο πατέρας Γεράσιμος Ποταμιάνος, ακολούθησε ένας μικρός χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σπ. Γαλιατσάτο, μίλησε ο Πέτρος Πετράτος, ακολούθησε η κ. Ρισα Κρασσά και τέλος μίλησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης Αλεξανδρος Ποταμιάνος.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr