Η ΔΥΣΧΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΠΡΟΣ:

  1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  3. 6η ΥΠΕ
  4. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΚΟΙΝ:

  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  2. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
  3. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΔΥΣΧΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το σύστημα Υγείας και οι νοσοκομειακές δομές σε ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς εδώ και χρόνια.

Μόλις χθες 11 Απριλίου, ένα παιδί 7 ετών έχασε τη ζωή του επειδή είχε την ατυχία να κατοικεί στη περιοχή της Σκάλας, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη πόλη του Αργοστολίου. Η Σκάλα είναι μια περιοχή 5000 κατοίκων, όπου δεν υπάρχει γιατρός εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Το περιστατικό αυτό συγκλόνισε τη τοπική κοινωνία, ωστόσο θα πρέπει να μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας.

Παράλληλα με την ανωτέρω κατάσταση των εγκαταλελειμμένων περιφερειακών ιατρείων ,  η λειτουργία του  Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας έχει σχεδόν καταρρεύσει. Προ δύο ημερών ο δ/ντής Νεφρολογικής κ. Ευάγγελος Γιαννάτος και η Επιμελήτρια Νεφρολόγος Ά κ.Βασιλική Κοκκίνου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό, πέντε  νοσηλευτές της μονάδας τεχνητού νεφρού. Σε αποκορύφωμα των παραιτήσεων αυτών, σήμερα παραιτήθηκαν  ακόμη δύο παθολόγοι του ΓΝΚ Γιώργος Χριστοδουλάκης και Νίκωνας Βασιλάκος.

Ζητάμε να δοθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις. Να αποκατασταθεί η υποστελέχωση του ΓΝΚ και των περιφερειακών ιατρείων- κέντρων υγείας, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης να στελεχωθεί και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (δωρεά Βεργωτή) που δεν λειτούργησε ποτέ. Η αποκατάσταση των προβλημάτων καθίσταται επιτακτική δεδομένης και της έναρξης της τουριστικής περιόδου που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά προς αντιμετώπιση.

Παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τα ανωτέρω προβλήματα άμεσα, καθώς και σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αποτρέψει περιστατικά απώλειας ανθρώπινων ζωών στο μέλλον.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος            Ο Γ. Γραμματέας

Σταύρος Σπαθής         Χρήστος Καμπανός