Η κυβέρνηση δίνει επίδομα… μητρότητας σε ομόφυλους που υιοθετούν παιδιά!

Σε ομόφυλους-συζύγους που υιοθετούν παιδιά θα δίνει η κυβέρνηση επίδομα… μητρότητας όπως έγινε γνωστό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κατάθεση αιτήσεων.

Η τροπολογία για το επίδομα που περιλαμβάνεται στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ “Χρόνος άσκησης του δικαιώματος για το επίδομα μητρότητας – Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας” και αφορά τις μη μισθωτές μητέρες περιλαμβάνει και ομοφυλόφιλους συζύγους.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

“Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.”

Σημειώνεται ότι η σχετική πλατφόρμα https://parentalbenefits.dypa.gov.gr/app/pbnf/r/opsm/esrv/login  για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες άνοιξε στις 18 Απριλίου.

Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, που, σήμερα, είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά, οι δικαιούχοι/χες θα λάβουν 7.470 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φτάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

Το μέτρο εκτός από τους ομοφυλόφιλους αφορά και ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, που, σήμερα, είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Έως σήμερα για τις μη μισθωτές μητέρες ίσχυε

λήψη μετά τη γέννηση, εφάπαξ επιδόματος κυοφορίας/λοχείας ως εξής:

οι ελεύθερες επαγγελματίες λάμβαναν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ), το ποσό των 800 ευρώ

Πηγή: pronews.gr