Η «μη» Αναχώρηση(….Αφιερωμένο στη Μνήμη του Παναγή Καπογιαννάτου )

Η «μη» Αναχώρηση
(….Αφιερωμένο στη Μνήμη του Παναγή Καπογιαννάτου )

Είναι σίγουρο ότι ό κόσμος των Αποδήμων, όπου Γης, Συμπατριωτών μας είναι ούτως ή άλλως «ξεχωριστός κόσμος» , που πάντα θα παραπέμπει στο συνώνυμο της «αναζήτησης, δημιουργίας & προκοπής» με έντονη την επιθυμία «επαφής» με την ιδιαίτερη Πατρίδα.
Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή Ενότητα αποτελούν οι Κεφαλλονίτες της Β.Αμερικής, που με την οργάνωσή τους σε Συλλόγους και Σωματεία δυνάμωσαν τη «φωνή» τους, η οποία μέσα από Εκδηλώσεις κοινωνικότητας και φυσικά κάτω από την έντονη σκέπη της Εκκλησίας έγιναν πόλοι Πολιτισμού, διατηρώντας έντονο το «φως» του καντηλιού που πάντα θα τους συνδέει με τους Συγγενείς και Φίλους πίσω στο Νησί.
Άπειρα τα παραδείγματα του ενδιαφέροντος που εκδηλώνονται με Δωρεές, Χορηγίες, Υποτροφίες και κάθε μορφής ουσιαστική υποστήριξη στο Νησί.
Το θεσμικό όργανο που εκφράζει εν συνόλω τους Συλλόγους των Συμπατριωτών μας στο εξωτερικό είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και Επίτιμος Πρόεδρος της ήταν ο Παναγής Καπογιαννάτος, που «έκλεισε» τα μάτια του πρόσφατα, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό σε όλους όσους είχαν την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.
Ο ξεχωριστός αυτός Κεφαλλονίτης , που ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του, υπήρξε ο στυλοβάτης κάθε ενέργειας, δραστηριότητος ή Εκδήλωσης που θα οδηγούσε στην «ενδυνάμωση» των σχέσεων των Αποδήμων με τη Μητέρα Κεφαλονιά.
Έχοντας την τύχη να τον συναντήσω και συνεργαστώ μαζί του ήδη από τις πρώτες Συνεδριακές Εκδηλώσεις της «Εβδομάδας του Αποδήμου» που οργανώσαμε στο Νησί μας, γνώρισα μια Προσωπικότητα που ενέπνεε προς κάθε κατεύθυνση κύρος, ηρεμία και σιγουριά και πάνω από όλα , ανιδιοτελή Αγάπη για τον τόπο μας.
Η διαδρομή της ζωής του είχε την κορυφαία και τραγική για κάθε Γονιό δοκιμασία να «αποχαιρετήσει» το παιδί του Ηρακλή σε πολύ νέα ηλικία. Ο ανείπωτος αυτός πόνος τον σημάδεψε αλλά δεν του αφαίρεσε τον Αθρωπισμό και τη διαρκή αγάπη του για το Νησί.
Πρόσφατα τον είχα συναντήσει στη Virginia στο Κέντρο Αποκατάστασης που νοσηλευόταν και με χαιρέτησε με το βουβό δάκρυ της λύπης, που δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην Εκδήλωση προβολής του Νησιού μας που είχε οργανώσει ο τοπικός Σύλλογος με την επιμέλεια του Καθηγητού Γιάννη Κατραβά.
Τώρα «έφυγε» για το αιώνιο ταξίδι που κάποια στιγμή όλοι μας αργά ή γρήγορα θα συναντηθούμε, η αίσθηση όμως της «αύρας» του μας κάνει όλους να αισθανόμαστε ότι «δεν αναχώρησε» και αυτή η αίσθηση ότι είναι πάντα κοντά μας ας είναι το απάγκιο της παρηγοριάς στην αγαπημένη σε όλους μας Οικογένεια του.
Αιωνία του η Μνήμη.

Ευάγγελος Κεκάτος
Α/Δήμαρχος Κεφαλονιάς