Η Όμικρον 2 επισπεύδει τις εξελίξεις: Πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνουν την 4η δόση όσοι ολοκλήρωσαν τις 3 πρώτες

Ισχυρά αυξητική τάση εμφανίζει η υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να αποδίδουν σε αυτή την άνοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των κρουσμάτων.

Κι ενώ όλοι νομίζαμε ότι οδεύουμε προς το φινάλε της πανδημίας, η νέα έξαρση της πανδημίας φέρνει ανησυχία και αλλαγή πλάνων στους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Χωρίς να έχει παρθεί ακόμα οριστική απόφαση, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο κάνει λόγο για πράσινο φως στην τέταρτη δόση για όσους έχουν κλείσει έξι μήνες από την τρίτη.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι από Σεπτέμβρη όταν και αναμένεται η νέα έξαρση της πανδημίας, το σφοδρό κύμα του κορωνοϊού θα συνδυαστεί με εκείνο της γρίπης δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Γι’ αυτό παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς ωριμάζει η ιδέα της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλια και αυτή τη φορά (Pfizer, Moderna) αλλά και το Novavax.

Υπήρχε η σκέψη η τέταρτη δόση να γίνει με το συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού όμως το συγκεκριμένο, που ετοιμάζει η Moderna και θα φέρει αληθινή επανάσταση θα είναι έτοιμο σε 1,5 περίπου χρόνο.

Σε δηλώσεις του ο CEO της Moderna τόνισε ότι το διπλό αυτό εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο του 2023 και η τιμή του θα είναι αντίστοιχη του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης, άρα εφικτό να αποκτηθεί και από λιγότερο εύρωστα κράτη.

Το «παν-εμβόλιο», όπως το αποκάλεσε, θα αντιμετωπίζει ακόμη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συνιστώντας μια επαναστατική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Επιπλέον, η εταιρεία επικοινωνεί ότι η τεχνολογία mRNA θα έχει πλεονεκτήματα έναντι των κοινών εμβολίων της γρίπης, καθώς θα υπάρχει δυναμική για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην παρασκευή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι στο άμεσο μέλλον ο συγκεκριμένος τύπος εμβολίου θα «ξεκλειδώσει» πολλές κλειστές πόρτες σε θεραπευτικό επίπεδο:

«Είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις. Από νόσους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι σπάνιες ασθένειες που αφορούν κάποιες δεκάδες, έως και φάρμακα που θα προσαρμόζονται σε ατομικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο CEO της Moderna.

Πηγή: menshouse.gr