Η παγίδα της Όμικρον: Από τι κινδυνεύουν όσοι νοσούν ήπια και νομίζουν ότι «καθάρισαν»

Οι 4 λόγοι που η Όμικρον πρέπει να ελεγχθεί.

Την προσοχή στη μετάλλαξη Όμικρον, παρότι παραμένει λιγότερο επικίνδυνη για βαριά νόσηση σε σχέση με την Δέλτα, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μία προσπάθεια να αντιληφθεί ο κόσμος την επικινδυνότητα της παραλλαγής σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινδύνων που επιφέρει η επικράτηση της.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΟΥ, η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ ανέπτυξε τους κυριότερους λόγους που η παραλλαγή Όμικρον παραμένει σημαντικά επικίνδυνη, ακόμα και αν οδηγεί στον θάνατο μικρότερο αριθμό των νοσούντων.

Η Βαν Κέρκοβ επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί η μετάδοση της παραλλαγής για 4 λόγους:

  1. H παραλλαγή παραμένει επικίνδυνη για βαριά νόσηση, ιδιαίτερα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ανεμβολίαστους.
  2. Οι μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και μιας ελαφριάς νόσησης δεν έχουν ακόμα μελετηθεί από την επιστημονική κοινότητα που δεν γνωρίζει πολλά για την μετα-covid εποχή αλλά ούτε για τo long-covid.
  3. H ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων επηρεάζεται από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, ακόμα και αν δεν υπάρχει βαριά νόσηση στα περισσότερα από αυτά. Η Όμικρον είναι άκρως μεταδοτική και τα κρούσματα που δημιουργεί φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ακόμα και από τη Δέλτα.
  4. Κάθε ιός ή παραλλαγή του που επιμένει χωρίς να αντιμετωπιστεί θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα μετάλλαξή του τα χαρακτηριστικά της οποίας δε θα μπορούμε να προβλέψουμε. Θα είναι σίγουρα όμως ακόμα πιο μεταδοτικός στην προσπάθειά του να επικρατήσει.
Πηγή: https://instanews.gr/