Η θέση των Πουλάτων στο νέο Χωροταξικό Πλαίσιο των Ιονίων Νήσων

Δόθηκε την προηγουμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ιονίων Νήσων, μετά τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το σκεπτικό καθορισμού του πλαισίου καθώς και οι στρατηγικές του προτεραιότητες αλλά και οι σχετικές ενστάσεις, έχουν ήδη γίνει γνωστές, για αυτό και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία αναλυτικής καταγραφής τους. Ωστόσο, θέλουμε να αναδείξουμε τη θέση των Πουλάτων μέσα στο νέο σχεδιασμό και πως αυτός μπορεί δυνητικά να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης του χωριού μας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύουμε, τα Πουλάτα και η ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Σάμης έχουν ενταχθεί στη ζώνη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και συγκεκριμένα του κλάδου της γεωργίας, με έμφαση στη διατήρηση και αύξηση της παραγωγής των τοπικών προϊόντων, τη στροφή προς τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις και την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Στην πράξη βέβαια, με εξαίρεση την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελουργία και την μελισσοκομία που ασκούνται σε οικιακή ως επί το πλείστον βάση, στο χωριό μας αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται άλλης μορφής γεωργική παραγωγή. Αντιθέτως, υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στην ευρεία ζώνη ανάπτυξης της οποίας όμως έχουν ενταχθεί μόνον η Πύλαρος, η Θηνιά και τα Διλινάτα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δούμε πως το πλαίσιο θα συνδυαστεί με κίνητρα για την ενασχόληση συγχωριανών μας με νέες δυναμικές και εξωστρεφείς καλλιέργειες, αλλά και πως δεν θα θέσει περαιτέρω εμπόδια στην ήδη πληγείσα κτηνοτροφία της περιοχής μας λόγω δασικού, natura, βοσκήσιμων γαιών, περιορισμένων επιδοτήσεων και ακριβών πρώτων υλών.

Σε ότι αφορά στον τουρισμό, το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο προβλέπει την αναβάθμιση του μαζικού τουρισμού, την ανάπτυξη του ποιοτικού και τη διαφοροποίηση του προϊόντος μέσω της ενίσχυσης ειδικών και εναλλακτικών μορφών με προβολή του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και του τοπίου της Κεφαλλονιάς. Τα Πουλάτα που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί ως ένας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης προορισμός, πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως περιπατητικού, θρησκευτικού, σπηλαιοκαταδυτικού, κυνηγετικού, αγροτουρισμός κ.α. εκμεταλλευόμενα συν τοις άλλοις την εγγύτητά τους με τη Σάμη αλλά και τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού μας.

Συμπληρωματικά, έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε, ότι το νέο Πλαίσιο θέτει στις προτεραιότητές του την προώθηση οίκο-πολιτιστικών διαδρομών που θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα αξιόλογα φυσικά χερσαία και ειδικά τα αγροτικά τοπία σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά τοπία όπως εκκλησίες, κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στη δυτική και τη βόρεια Κεφαλλονιά που και εμείς ανήκουμε. Επιπλέον προτάσει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των άλλων στοιχείων που προσδίδουν ιδιαίτερη ταυτότητα στην Περιφέρεια όπως τα σπήλαια. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για τα Πουλάτα με την αξιοποίηση του σπηλαίου Αγγαλάκι αυτοτελώς ή και στο πλαίσιο ενδεχομένως του σπηλαιολογικού πάρκου Σάμης. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ 972/Β/3-11-1997 τόσο το Αγγαλάκι όσο και τα βάραθρα Σωτήρας και Χιριδόνι, αλλά και οι πέριξ αυτών περιοχές του χωριού μας, εντάσσονται στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου των Αγίων Θεοδώρων. Συνδυαστικά με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο, την εκκλησία της Παναγίας της Αμυγδαλιώτισσας και ολόκληρο το προσεισμικό χωριό μας, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο διαδρομών που θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα και συνεπώς προστιθέμενη αξία στα Πουλάτα που εκ των πραγμάτων αποτελούν  ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπο.

Σε ότι αφορά στην πόλη της Σάμη, το πλαίσιο μεταξύ άλλων προωθεί και ενισχύει το λιμάνι ως διεθνή θαλάσσια πύλη της Περιφέρειας, αλλά και ως βασικό σημείο για τη θαλάσσια διασύνδεση των Ιονίων Νήσων. Επιπλέον προωθεί την ισόρροπη κατανομή κοινωνικών εξυπηρετήσεων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Φυσικά, από την θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση, καθώς υφιστάμενα οι υπηρεσίες αυτές είναι από προβληματικές έως ανύπαρκτες στην περιοχή μας, με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες να έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, τα σχολεία μας να έχουν ελλείψεις σε καθηγητικό προσωπικό και το Κέντρο Υγείας να είναι υποστελεχωμένο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων μας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρητικά τουλάχιστον, στόχος του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου είναι η καταγραφή των μεθόδων που θα χρησιμοποιεί ο δημόσιος κυρίως τομέας, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση για την κατανομή των διαφόρων δραστηριοτήτων, την ορθολογική οργάνωση των χρήσεων της γης, καθώς και την ισορροπία μεταξύ της ζήτησης για ανάπτυξη και της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr