Η Τροία ενδέχεται να υπήρχε 600 χρόνια πριν από ότι νομίζαμε!

Νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην αρχαία Τροία στην επαρχία Τσανάκαλε ή αλλιώς Δαρδανελίων της Τουρκίας μετακινεί το έτος ίδρυσης της ιστορικής πόλη έξι αιώνες νωρίτερα από ό, τι υπολογιζόταν μέχρι και σήμερα.

Η διάσημη πόλη της Τροίας που έμεινε στην ιστορία από το ομηρικό έπος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής για χιλιάδες χρόνια, με τις αναφορές να παρατηρούν δραστηριότητα στην αρχαία πόλη μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.

Σήμερα, ο υπεύθυνος Αρχαιολόγος της περιοχής, Ρουστέμ Ασλάν εξηγεί πως νέα ευρήματα δείχνουν πως η πόλη έχει τις ρίζες της πιο βαθιά πίσω στην ιστορία από ό, τι γνωρίζαμε.

Η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας πολέμων, σεισμικών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερα από 156 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορία της Τροίας.

Μεταγενέστερες ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων. Ετσι, οι αρχαιολόγοι χώρισαν τις ιστορικές περιόδους σε επίπεδα, καταλήγοντας συνολικά σε 10, αριθμημένα από το 1 ως το 10 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων.

Σήμερα, ο Τούρκος αρχαιολόγος είναι έτοιμος να καταχωρήσει ένα ακόμη επίπεδο, την «Τροία μηδέν» όπως την χαρακτηρίζει. «Εντοπίσαμε ίχνη στάχτης, κεραμικών και ξύλινων κατασκευών που πρέπει να καταχωρηθούν στο επίπεδο 0» λέει ο Ασλάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Sabah. «Αυτό δείχνει πως η ιστορική περίοδος εκείνου του επιπέδου χρονολογείται 5.500 χρόνια πριν» συμπληρώνει.

Αν οι ενδείξεις των Τούρκων αρχαιολόγων αποδειχτούν ακριβείς, τότε η Τροία πρέπει να ιδρύθηκε το 3500π.Χ.. Ολες οι περασμένες ανασκαφές τοποθετούνταν στην γραμμή της ιστορίας μεταξύ του 3000π.Χ. και του 1300 μ.Χ. από την αρχαία ελληνική περίοδο ως και την βυζαντινή.

Επί 156 χρόνια οι αρχαιολογικές ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων / Φωτογραφία: AP Photos
Η Τουρκία δίνει μεγάλη βαρύτητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Τροίας. Το 2018 ανακηρύχθηκε έτος Τροίας, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκοψε την κορδέλα του μουσείου για την Τροία στην περιοχή.

Η Τροία ή Ίλιον είναι η πόλη όπου έλαβε χώρα ο μυθικός Τρωικός πόλεμος, τον οποίο γνωρίζουμε κατά βάση μέσα από την Ομήρου Ιλιάδα. Στα 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε την περιοχή στην επαρχία των Δαρδανελίων και ανακάλυψε την πόλη που σύμφωνα με τις περιγραφές βρισκόταν γεωγραφικά η ομηρική Τροία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ομηρική Τροία, η πόλη δηλαδή που έλαβε χώρα ο μυθικός τρωικός πόλεμος (όπως κι αν πραγματοποιήθηκε αυτός) ταυτίζεται με την Τροία VII (7), το επίπεδο αυτό της ιστορίας δηλαδή.

Κατά τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ιδρύθηκε στην τοποθεσία που πιστευόταν ότι ήταν η θέση του μυθικού Ιλίου, μία νέα πόλη που ονομάστηκε Ilium-Ίλιον. Άκμασε έως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, και παρήκμασε σταδιακά κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η ρωμαϊκή πόλη Κέλεια – Celeia (νυν Celje στη Σλοβενία) αναφέρεται από ορισμένους συγγραφείς ως Troia secunda («δεύτερη Τροία»).

Πηγή: ereportaz.gr