Η βράβευση της Ελλάδας ως ο «Αγαπημένος Προορισμός Κρουαζιέρας» και η περίπτωση της Σάμης

Με περισσότερες από 175.000 ψήφους, η Ελλάδα αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως ο «Αγαπημένος Προορισμός Κρουαζιέρας» στα βρετανικά «Wave Awards».

Η τελετή απονομής των φετινών βραβείων του κορυφαίου διεθνούς θεσμού για τον θαλάσσιο τουρισμό και τον κλάδο της κρουαζιέρας, πραγματοποιήθηκε στο Pan Pacific Hotel του Λονδίνου.

Τα «Wave Awards» απονέμονται τα τελευταία πέντε χρόνια μετά από ψηφοφορία του κοινού, επαγγελματιών του κλάδου και εξειδικευμένων συντακτών στον θαλάσσιο τουρισμό και διοργανώνονται από την εταιρεία Real Response Media, στην οποία ανήκουν τα περιοδικά «World of Cruising» και «Cruise Trade News» με εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές στις πλατφόρμες τους, ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επισκέπτες στις ιστοσελίδες τους.

Η διάκριση αυτή, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δυναμικής που αναπτύσσει ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, κύριος Θεόδωρος Κόντες, επισήμανε ότι το 2023 η εικόνα του κλάδου αναμένεται να είναι πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2022 και στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε 3.480 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 3,3 – 3,5 εκατομμύρια αφίξεις επιβατών.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για το Αργοστόλι, καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες του κλάδου ανακοινώνουν τα πρόγραμματά τους για την επόμενη διετία, στα οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα του νησιού μας. Ενδεικτικά, μέχρι τώρα για την επόμενη σαιζόν η Costa Cruises έχει προγραμματίσει 42 αφίξεις, η MCS Cruises 28, ενώ επιστέφει στα νερά μας και η Royal Caribbean International.

Σε ότι αφορά στη Σάμη, η εταιρεία Seabourn έχει προγραμματίσει τρεις αφίξεις για το 2023 (20/7, 31/8 & 2/11) και άλλες τρεις για το 2024 (2/5, 1/8 & 17/10). Ωστόσο, πρόκειται για έναν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό αφίξεων, αν αναλογιστεί κανείς τη φυσική ομορφιά της, τη γεωγραφική θέση της στον άξονα του Ιονίου, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο Αργοστόλι, καταλήγουν τελικά στη Σάμη για να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στο Δήμο μας, στόχος δεν πρέπει να είναι άλλος από την ανάδειξη της Σάμης ως ενδιάμεσο λιμάνι, εντασσόμενο στο τακτικό πρόγραμμα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό για να επιτευχθεί ωστόσο, προϋποθέτει σκληρή και συστηματική δουλειά, όπως επί παραδείγματι συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες κ.α. Και φυσικά, εκσυγχρονισμό των υποδομών της περιοχής και βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μεγάλος στόχος βέβαια, θα πρέπει να είναι η δημιουργία λιμένα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων (σταθερού ή πλωτού), που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Διεθνή Λιμένα Κρουαζιερόπλοιων Αργοστολίου και θα καταστήσει την Κεφαλλονιά πρωταγωνίστρια στον κλάδο. Συνδυαστικά δε με τα αναγκαία βελτιωτικά έργα στη μαρίνα, θα αυξηθεί η κίνηση και στις μικρότερες κατηγορίες σκαφών αναψυχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία μας εν γένει.

Το 2023 είναι έτος δημοτικών εκλογών και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε  πως θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο σημαντικό αυτό θέμα, αν υπάρχει βέβαια στην ατζέντα τους, που μόνο προστιθέμενη αξία μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας.

Πηγή: poulatakefalonias.gr