Ήταν ζωντανός μέχρι το 2018: 52 χρόνια μετά βρέθηκε ο διαβόητος Zodiac που ξεγέλασε το FBI

Ηταυτότητα του παρέμενε, σχεδόν μισό αιώνα μετά, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα χρονικά της εγκληματολογίας. Ήταν άλλωστε απόλυτα ενδεικτικό ότι το FBΙ δεν είχε κλείσει το φάκελο της υπόθεσης Zodiac, προσδοκώντας να λύσει κάποια στιγμή το γρίφο του πιο διάσημου serial killer της ιστορίας των ΗΠΑ, πιθανόν και του κόσμου μετά τον Jack the Ripper.

Η δράση του Zodiac χρονολογείται τη διετία 1968-69, όποτε και του αποδόθηκαν επισήμως πέντε δολοφονίες (άλλο ένα κοινό στοιχείο με τον ripper) και άλλες δύο αποτυχημένες απόπειρες.

Ως γνωστόν, ο Zodiac, ο οποίος στοχοποιούσε κατά βάση νεαρά ζευγάρια, απολάμβανε να χλευάζει την αστυνομία και τα media, στέλνοντας επιστολές και κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες του. Τα μηνύματά του ήταν γραμμένα με ελληνικά, αστρολογικά και καιρικά σύμβολα, όπως επίσης και σύμβολα ναυτικών μαζί με χαρακτήρες του κώδικα Μορς. Σε ένα από τα γράμματα που έστειλε στις εφημερίδες, κάνει λόγο για 37 δολοφονίες συνολικά, ωστόσο δεν αποδείχτηκε ποτέ η σύνδεσή του με τόσα πολλά θύματα.

Ήταν ζωντανός μέχρι το 2018: 52 χρόνια μετά βρέθηκε ο διαβόητος Zodiac που ξεγέλασε το FBI

Τα περισσότερα από τα μηνύματά του δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκρυπτογραφηθούν, έστω κι αν επιστρατεύτηκαν για αυτό το σκοπό οι πιο έμπειροι επαγγελματίες του είδους.
Το 1969, ένας δάσκαλος από την περιοχή Σαλίνας της Καλιφόρνια μαζί με την σύζυγό του κατάφεραν να «σπάσουν» ένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του serial killer:

«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό. Πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα. Είναι τρομερά διεγερτικό. Είναι καλύτερο και από το να πηγαίνεις με μια κοπέλα. Το καλύτερο είναι ότι όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα γίνουν δούλοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε αυτή τη συλλογή μου από δούλους», ανέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα.

Πέρυσι ήρθε στο φως η ερμηνεία ενός ακόμη μηνύματος, που είχε στείλει ο δολοφόνος το 1969 στην εφημερίδα «San Francisco Chronicle». Mια τριμελής ομάδα ειδικών στην αποκρυπτογράφηση κατάφεραν να λύσουν τον γρίφο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κωδικοί του ιδιοφυούς Zodiac δεν ήταν ατάκτως ερριμμένοι. Στο μήνυμά του χλευάζει τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πιάσουν και τους διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται τη θανατική ποινή, αν ποτέ τα κατάφερναν.

«Ελπίζω να διασκεδάζετε τρομερά προσπαθώντας να με πιάσετε. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων, επειδή θα με στείλει στον παράδεισο μια ώρα αρχύτερα. Πλέον έχω αρκετούς δούλους να δουλεύουν για εμένα», αναφέρει το εν λόγω μήνυμα που έπρεπε να «περιμένει» μισό και πλέον αιώνα για να διαβαστεί.

Ήταν ζωντανός μέχρι το 2018: 52 χρόνια μετά βρέθηκε ο διαβόητος Zodiac που ξεγέλασε το FBI

Η περίφημη «κρυπτογράφηση 340», ένα συνονθύλευμα από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, προκάλεσε αισιοδοξία στις Αρχές ως μια εξέλιξη που μπορεί να τις βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον Zodiac με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη κάποιου στοιχείου που θα μπορούσε να αποτελέσει συνδετικό κρίκο με την άκρη του νήματος. Και το στοιχείο αυτό, 52 χρόνια μετά ήρθε, λύνοντας τον μεγαλύτερο γρίφο στα χρονικά της εγκληματολογίας.

Σύμφωνα με το SkyNews μια ομάδα ερευνητών που ασχολείται με παγωμένες υποθέσεις ταυτοποίησε τον διαβόητο Zodiac. Οι Case Breakers, μια ομάδα με περισσότερους από 40 πρώην αστυνομικούς ερευνητές, δημοσιογράφους και αξιωματικούς των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατονόμασαν τον serial killer, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, Γκάρι Φράνσις Ποστ, που πέθανε το 2018.

Το πόρισμα των ερευνητών που κατάφεραν να βρουν την άκρη του νήματος βασίζεται εν μέρει στην ομοιότητα του Ποστ στις φωτογραφίες με ένα σκίτσο της αστυνομίας για τον δολοφόνο από το 1969, με την σημαντικότερη ομοιότητα να είναι τα σημάδια στο μέτωπό του.

Η Τζεν Μπουκόλτζ, πρώην πράκτορας αντικατασκοπείας του Στρατού που είναι μέλος της ομάδας των ερευνητών που έλυσαν τον γρίφο του Zodiac, σημείωσε επίσης ότι η αποκωδικοποίηση των επιστολών που έστειλε ο διαβόητος serial killer αποκαλύπτουν ότι ο Ποστ είναι ο δολοφόνος: «Πρέπει να γνωρίζεις το πλήρες όνομα του Γκάρι για να αποκρυπτογραφήσεις αυτά τα αναγράμματα» σημείωσε με νόημα.

Πηγές του FBI σχολίαζαν μετά την αποκάλυψη: «Η υπόθεση του Zodiac παραμένει ανοιχτή. Συνεχίζουμε να αναζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα των στυγερών εγκλημάτων του». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστραλός μαθηματικός, Σαμ Μπλέικ, το δεύτερο μέλος της τριμελούς ομάδας που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα. «Θα θέλαμε να αφιερώσουμε τη δουλειά μας που κατέληξε σε αυτή τη λύση στα θύματα του Zodiac, στις οικογένειες και στους απογόνους τους. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα βήμα για την εξεύρεση δικαιοσύνης για αυτούς τους ανθρώπους».

Οι Case Breakers είναι σίγουροι ότι έλυσαν τον γρίφο του Zodiac καταλήγοντας στο ανατριχιαστικό συμπέρασμα ότι ο serial killer μέχρι πριν από 3 χρόνια ήταν ζωντανός, ξεγελώντας το FBI. Σε αυτό το βασανιστικό μπρα ντε φερ με τις αρχές ο Γκάρι Φράνσις Ποστ, βγήκε δυστυχώς νικητής…

Πηγή: menshouse.gr