Johnson & Johnson: Αποζημίωση-μαμούθ σε καρκινοπαθή που χρησιμοποιούσε το ταλκ της

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γυναίκα

Δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημίωση 29 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γυναίκα που είχε στραφεί κατά της Johnson & Johnson, ισχυριζόμενη πως ο αμίαντος που περιείχε το ταλκ της εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Όκλαντ αποτελεί την τελευταία ήττα της εταιρείας σε μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις. Η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει πάνω από 13.000 μηνύσεις και αγωγές στις ΗΠΑ που σχετίζονται με προϊόντα ταλκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση κάνοντας λόγο για «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης. Σύμφωνα με την Johnson & Johnson, οι δικηγόροι της γυναίκας δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως το ταλκ για μωρά της εταιρείας περιέχει αμίαντο. Όμως, η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια ήταν αυτά τα λάθη.

«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε πως οι ετυμηγορίες των ενόρκων δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά συμπεράσματα για ένα προϊόν», αναφέρει η ανακοίνωση της Johnson & Johnson. Η Johnson & Johnson αρνείται πως το ταλκ της προκαλεί καρκίνο και επικαλείται πολυάριθμες μελέτες και ελέγχους από ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο που έδειξαν πως είναι ασφαλές και πως δεν περιέχει αμίαντο.

Η Johnson & Johnson καλείται να απαντήσει για τον «αμίαντο σε ταλκ»

Η γυναίκα που κέρδισε τη δίκη ονομάζεται Τέρι Λίβιτ. Στο δικαστήριο είπε πως χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και πως διαγνώσθηκε με μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα, το 2017.

Ήταν η πρώτη δίκη κατά της εταιρείας μέσα στο 2019, συνολικά έχουν προγραμματιστεί πάνω από 12 δίκες. Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και κράτησε 9 εβδομάδες. Και οι δύο πλευρές είχαν φέρει ως μάρτυρες ειδικούς επιστήμονες.

The Associated Press

@AP

A California jury has awarded $29 million to a woman who claimed her terminal cancer was caused by Johnson & Johnson baby powder. http://apne.ws/U1W8noM 

California jury awards $29M in baby powder cancer case

OAKLAND, Calif. (AP) — Johnson & Johnson must pay $29 million to a woman who claimed its baby powder gave her terminal cancer, a California jury ruled Wednesday. A Superior Court jury in…

apnews.com

202 people are talking about this

Οι ένορκοι αποφάσισαν πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε η Λίβιτ ήταν ελαττωματικά και πως η εταιρεία παρέλειψε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν.   «Ακόμα ένα σώμα ενόρκων απέρριψε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της Johnson & Johnson πως το ταλκ της δεν περιέχει αμίαντο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μοσέ Μάιμον, ένας από τους δικηγόρους της Λίβιτ. «Τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία είδαν οι ένορκοι, για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τη σοκαριστική αλήθεια των δεκαετιών συγκάλυψης, εξαπάτησης και αποσιώπησης εκ μέρους της Johnson & Johnson».

H περίπτωση της Λίβιτ ήταν η πρώτη που δικάστηκε μετά το ρεπορτάζ του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο είχε αποκαλύψει πως η Johnson & Johnson γνώριζε πως το ταλκ της σε κάποιους ελέγχους για το αν περιέχει αμίαντο έβγαινε θετικό, έστω και αν τα αποτελέσματα ανέφεραν μικρές ποσότητες. Τα συγκεκριμένα τεστ έγιναν σε μία περίοδο που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1970 έως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, όμως η εταιρεία δεν είχε αποκαλύψει τα αποτελέσματα τους στις ελεγκτικές αρχές ή τους καταναλωτές.

Αναδημοσίευση από www.ethnos.gr