Καιρός: Από τον καύσωνα στις καταιγίδες! Απότομη προσγείωση με πτώση 12 βαθμών

Σκωτσέζικο ντους ο καιρός που μετά τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έρχονται βροχές και καταιγίδες. Σε ποιες περιοχές θα έχουμε έντονα φαινόμενα. Που θα φτάσει η θερμοκρασία.

Θα μας… προσγειώσει απότομα ο καιρός από την Πέμπτη (21.05.2020), αφού τον καύσωνα των τελευταίων ημερών θα τον διαδεχτεί μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδευτεί μάλιστα και από καταιγίδες.

Αλλάζουν λοιπόν όλα στον καιρό που φαίνεται να επιστρέφει στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες μετά το αφόρητο… ψήσιμο από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, έσπασαν ρεκόρ χρόνων με τον υδράργυρο να δείχνει πρωτόγνωρες για την εποχή ενδείξεις.

Καιρός… για δέσιμο – Αναλυτικά η ενημέρωση Καλλιάνου

Επιστρέφουμε, ωστόσο, σε μια άλλη πραγματικότητα κάτι για το οποίο αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως είπε θα ξεχάσουμε τα 40αρια των τελευταίων ημερών με τον υδράργυρο να κάνει βουτιά 12 βαθμούς.

Ο μίνι καύσωνας, λοιπόν που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, ολοκληρώνεται την Τετάρτη σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Η έντονη θερμή εισβολή δείχνει να φθίνει, καθώς ζέστη θα κάνει αύριο και μεθαύριο, με μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Από την Πέμπτη – Παρασκευή θα παρατηρήσουμε περαιτέρω υποχώρηση της θερμοκρασίας και ο καιρός θα είναι άστατος.

Οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αποτελούν ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών.

Δείτε όλα όσα τόνισε

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με την γενική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ από την Πέμπτη θα υπάρξει μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τις καταιγίδες.

Ο καιρός την Τετάρτη, 20-05-2020

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία από τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, της τάξης των 3 με 5 βαθμών Κελσίου.

Δείτε ανά τρίωρο τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε την Τετάρτη

καιρός  καιρός

Ο καιρός την Πέμπτη, 21-05-2020

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία και μετά το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και αργότερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα κεντρικά και τα βόρεια, το βράδυ όμως στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία 4 με 6 και από το βράδυ στο βόρειο  Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε ανά τρίωρο τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε την Πέμπτη

 καιρός  καιρός

Ο καιρός την Παρασκευή, 22-05-2020

Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως στα κεντρικά και το βόρειο Αιγαίο τις πρωινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια θα κυμανθεί κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε ανά τρίωρο τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε την Παρασκευή

 καιρός 

Ο καιρός το Σάββατο, 23-05-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός την Κυριακή, 24-05-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Με ζέστη και σκόνη θα κυλήσει η Τρίτη

Η Τρίτη (19.05.2020), θα είναι και αυτή άκρως ζεστή με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και 38 βαθμούς σε διάφορες περιοχές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ και στα δυτικά νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη (19.05.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές στη δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις στα βόρεια και γενικά αίθριος στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα νότια 3 με 4 και στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 και στα βόρεια από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: newsit.gr