Καιρός: Έτσι θα χτυπήσει η «Χιόνη» – Χιονίζει στην Πάρνηθα, στο -4 η θερμοκρασία

Κρύο και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν ήδη όλη τη χώρα, αποτέλεσμα της κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Χιόνη». Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ φέρνει καταιγίδες και χιόνια. Ήδη άλλωστε χιονίζει στην Πάρνηθα!

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν ήδη δημιουργήσει τα πρώτα προβλήματα, ενώ σημαντική αλλά και χαρακτηριστική είναι η πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που έχουν καταγραφεί σήμερα Τετάρτη (13.02.2019) από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, είναι:
στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου)
στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6)
στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9)
στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και
στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί:
στην Παξιμάδα Καρύστου (103 χιλιόμετρα την ώρα)
στην Πορταριά Μαγνησίας (95 χλμ/ώρα)
στην Πεντέλη (92)
στα Άνω Λιόσια (92) και
στο Βόλο (82).

Κατά το υπόλοιπο της Τετάρτης η «Χιόνη» αναμένεται να «δώσει» βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στην Αττική αναμένονται βροχές κατά περιόδους, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Σχετικά ισχυρά αναμένεται να είναι τα φαινόμενα από το απόγευμα στην Ανατολική Στερεά, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη.

Που θα χτυπήσει το απόγευμα η «Χιόνη»

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα φτάνουν τα εννέα με δέκα μποφόρ, εξαιτίας των οποίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φθορών ή ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Εύβοια, στην Ανατολική Αττική, και στα νησιά του Αιγαίου.

Που θα φτάσουν σήμερα οι άνεμοι θα 10 μποφόρ

Παρόμοια θα είναι η εικόνα του καιρού έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, στη συνέχεια τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Αλλά οι βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι θα συνεχίσουν θα πνέουν στο Αιγαίο και θα φτάνουν τα εννέα με δέκα μποφόρ.

Οι ριπές των ανέμων την Πέμπτη

Ο καιρός σήμερα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στην ανατολική Μακεδονίας και τη Θράκης και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονίας 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοιας, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα είναι πιο πυκνές και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα και στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα).
Άνεμοι: απόγευμα βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 και απόγευμα το μεσημέρι τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτης
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 βαθμιαία ανατολικοί και στα δυτικά βόρειοι 7 με 9 και απόγευμα το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόγευμα το μεσημέρι στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.
Άνεμοι: στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και μετά το μεσημέρι τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά που απόγευμα αργά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά 9 και απόγευμα το απόγευμα τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά-ημιορεινά και απόγευμα το απόγευμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 η 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: απόγευμα 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη 14-02-2019

Στο βόρειο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος, τις βραδινές ώρες όμως θα αναπτυχτούν νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη νότια νησιωτική χωρά σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, τα ορεινά της Κρήτης και τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής Στέρεας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι πιο πυκνές. Τα φαινόμενα απόγευμα τα βόρεια θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με εξασθένηση απόγευμα αργά το βράδυ.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά ο όποιος στα κεντρικά και βόρεια τοπικά θα είναι ισχυρός.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr