Καιρός: Η «Ωκεανίς» παίζει με τα νεύρα μας – Πού θα ξεσπάσει ο χιονιάς – Τι προβλέπει ο Γ. Καλλιάνος

Προ των πυλών η «Ωκεανίς» και ο Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί ποιες περιοχές θα επηρεάσει και ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του κύματος κακοκαιρίας.

Η μεταβολή που φέρνει η «Ωκεανίς» θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα απασχολούν και τα πεδινά τμήματα, κατά τόπους και κατά περιόδους.

«Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία -μας λέει ο Γιάννης Καλλιάνος- προς το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει καταφέρει το σύστημα αυτό να δώσει χιονοπτώσεις, κυρίως, μέχρι και τα πεδινά και θαλάσσια τμήματα, από το ύψος της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας και βορειότερα, μέχρι και τη Θράκη».

Νοτιότερα, στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς, κυρίως της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου, η «Ωκεανίς» φέρνει χιόνια μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, σε υψόμετρο πάνω από τα 450 έως 500 μέτρα, αρκετά πυκνά κατά περιόδους.

«Στο Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Προφανώς θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο »μπάσιμο», όπως το λέμε, της κακοκαιρίας, κυρίως, στις περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπου θα είναι αρκετά πυκνές οι χιονοπτώσεις και θα επηρεάσουν μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα. Προφανώς δίνουν υποψηφιότητα η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Δράμα, επίσης οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τμήματα της Χαλκιδικής και, αργότερα, θα χιονίσει κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ενδεχομένως, στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, σε πολλές περιοχές χαμηλού υψόμετρου της Θεσσαλίας, αλλά και στην Ήπειρο, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Ηπείρου, που βλέπουν προς την κορυφογραμμή της Πίνδου. Αργότερα θα χιονίσει και στη Στερεά Ελλάδα, μέχρι το ύψος της Λαμίας, ή ίσως και νοτιότερα», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Η «Ωκεανίς» δεν φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, αφού η διάρκεια του χιονιά δεν θα είναι μεγάλη. «Από την Κυριακή και στη συνέχεια θα περιορίζονται οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα μέχρι και την Ανατολική Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, διότι θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, αλλά και στις εναέριες. Οι μέγιστες ριπές των βορειοανατολικών ανέμων στην περιοχή των Επτανήσων θα είναι έως 9 με 10 και τοπικά 11 μποφόρ. Την Κυριακή θα διατηρηθούν αυτές οι εντάσεις και οι διευθύνσεις των ανέμων», εκτιμά ο Γιάννης Καλλιάνος.Ωκεανίς

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που φέρνει η «Ωκεανίς» είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει μέχρι και την Τρίτη. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος «ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο θα πέσει κατά 10-12 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε λιγότερες από 24 ώρες».

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr