Καιρός: Η Ζηνοβία δείχνει τα δόντια της – Χιόνια, απεγκλωβισμοί και προβλήματα – Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες [pics, video]

Η κακοκαιρία Ζηνοβία αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας έως την Τρίτη 31/12, ημέρα κατά την οποία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.

Την Κυριακή 29/12, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης.

Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Τη Δευτέρα 30/12 το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. 

Απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που είχε απαγορευτεί νωρίτερα λόγω χιονόπτωσης στο Σχηματάρι, ενώ γινόταν αναστροφή στα διόδια Αφιδνών. Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας – Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα.

Ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην Πεντέλη, που είχε διακοπεί τη νύχτα, τόσο από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, όσο και από την Ανατολή μέχρι το Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι σήμερα, γύρω στις 05.00 τα ξημερώματα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε τρεις περιπτώσεις στην Αττική, για να απομακρύνει άτομα που είχαν παγιδευτεί στα αυτοκίνητα τους επειδή δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.  

Πρόκειται για τρία άτομα από την περιοχή αγίας Τριάδας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέντε άτομα από αυτοκίνητο στα Βίλια και ένα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας στη Μάνδρα.

Το Πήλιο στα λευκά

Λευκό έγινε και πάλι το τοπίο στο μεγαλύτερο μέρος του Πηλίου, κυρίως πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο. Η ποσότητα του χιονιού που έπεσε χθες το βράδυ δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αφού η χιονόστρωση δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας με το όνομα “Ζηνοβία” που πλήττει τη χώρα, είναι το πολικό ψύχος, αφού η θερμοκρασία στην κορυφή του Πηλίου έχει “κολλήσει” σε αρνητικά επίπεδα και κυμαίνεται από -2 έως -6.

Τα πρώτα χιόνια στην Ορεινή Κορινθία

Στα μαγευτικά Τρίκαλα Κορινθίας το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους. Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο. Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα. Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-10,1 βαθμοί Κελσίου), στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-8,6), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7,1), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-6,9), στο Νευροκόπι (-6,8) και στο Παρανέστι Δράμας (-6,6 βαθμοί). 

Μακεδονία: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας».

Στη Δυτική Μακεδονία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αμυνταίου-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.

Διακοπές κυκλοφορίας είναι σε ισχύ σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Ιερισσού, παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, παραλιακή οδός Νικητής) και στη διασταύρωση Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, λόγω κατολίσθησης πρανών.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα στην Πέλλα και Κορυφής-Λιανοβεργίου στην Ημαθία, λόγω καθίζησης.

Εύβοια: Πυκνό χιόνι στη Στενή

Ξεκίνησε να χιονίζει στη Στενή Ευβοίας από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (28-12-2019). Η περιοχή ντύθηκε στα λευκά για πρώτη φορά φέτος, χωρίς να σημειώνονται προβλήματα μέχρι στιγμής…

Χιόνια και στα ορεινά της Κρήτης

Στα Λευκά έχει ντυθεί τα τελευταία 24ωρα το Οροπέδιο του Ομαλού στη Βιάννο.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του Μιxάλη Παπαδήμα που δημοσιεύει το ekriti.gr και δείχνουν το λευκό τοπίο στο οποίο όμως χρειάζεται προσοχή για οποιονδήποτε το επισκεφτεί…

Ονειρικό το σκηνικό στον Ομαλό της Βιάννου
Ονειρικό το σκηνικό στον Ομαλό της Βιάννου
Ονειρικό το σκηνικό στον Ομαλό της Βιάννου
Πηγή: newsit.gr