Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και… καλό σαββατοκύριακο!

Σας έλειψε η θάλασσα; Ξεχάστε την! Ο καιρός χαλάει απότομα από το βράδυ της Παρασκευής, 05.04.2019 και μέχρι την Δευτέρα θα ζήσουμε στιγμές… χειμώνα με βροχές, καταιγίδες, μέχρι και χαλάζι!

Το κρύο δεν θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, ωστόσο όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να «διαλύσουν» τα όποια σχέδια μπορεί να είχατε για το τέλος της εβδομάδας!

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μίλησε στο newsit.gr, αναλύοντας πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Καιρός – Η πρόβλεψη του Τάσου Αρνιακού

Ο μετεωρολόγος αναφέρει συγκεκριμένα: «Καθώς βαρομετρικά χαμηλά θα μας επηρεάσουν τις ερχόμενες ημέρες, από σήμερα Παρασκευή 05.04.2019, χαλάει ο καιρός, πρώτα στα δυτικά, νοτιοδυτικά, δηλαδή Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη, με βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές τις επόμενες ώρες.

Οι οποίες σιγά σιγά μέσα στη νύχτα θα φτάσουν και στην Αττικοβοιωτία και θα προχωρήσουν στις Κυκλάδες και τις Σποράδες. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 06.04.2019, θα έχουν φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και δεν αποκλείεται να έχουμε τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις θα φτάσουν τα οκτώ και δεν αποκλείεται τοπικά στα πελάγη και τα εννέα μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ικανοποιητικές: Γύρω στους 17-18 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου στις κεντρικές περιοχές και μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου στις νοτιότερες.

Το Σάββατο, 06.04.2019, περιμένουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Τα φαινόμενα θα προχωρούν ολοένα και ανατολικότερα. Θα επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, αλλά όχι τόσο πολύ την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Περιμένουμε η κακοκαιρία να συνεχιστεί και την Κυριακή, 07.04.2019, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Καλύτερος θα είναι ο καιρός στις κεντρικές περιοχές και την Αττικοβοιωτία. Περιμένουμε διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ την Δευτέρα 08.04.2019, περιμένουμε και νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά με νέες βροχές και καταιγίδες, ισχυρότερες πάλι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αυτή η κακοκαιρία θα πλήξει και την Μακεδονία, με αρκετά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι νοτιάδες θα συνεχιστούν στα 6-7 μποφόρ μεταφέροντας αφρικανική σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει πολύ, δεν θα ξεπεράσει τους 19-20 βαθμούς Κελσίου».

Ακούστε όσα λέει στο newsit.gr ο Τάσος Αρνιακός

Καιρός – Η ΕΜΥ είχε… προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο

Εδώ να σημειωθεί πως από νωρίς την Παρασκευή, 05.04.2019, η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Συγκεκριμένα τόνιζε πως ο καιρός θα επιδεινωθεί από αργά το απόγευμα της Παρασκευής και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (που κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις) και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους στην κεντρική και τη νότια χώρα.

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Α. Σήμερα Παρασκευή (05-04-2019) από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας και των Παξών) και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας την Αττική, την Εύβοια και τις
Κυκλάδες.

Β. Αύριο Σάββατο (06-04-2019) την κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τις βόρειες Σποράδες, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και την Κρήτη και από νωρίς το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα.καιρός

Γ. Την Κυριακή (07-04-2019) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες τα Δωδεκάνησα.

2. Νοτιοανατολικοί άνεμοι που η έντασή τους, σήμερα Παρασκευή (05-04-19) στο νότιο Ιόνιο και αύριο Σάββατο (06-04-19) στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές της ανατολικής χώρας, θα φτάνει τα 8 και πρόσκαιρα στα νότια τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα (08-04-2019) προβλέπεται νέα μεταβολή του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική – Δείτε την κίνηση της σκόνης

Σύμφωνα με το meteo.gr ο καιρός θα χαλάσει κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής 05/04/2019 και από τα νοτιοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες, όπου στα κεντρικά και νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρές και το Σάββατο 06/04 θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Την Κυριακή 06/04 τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και πρόσκαιρη βελτίωση στη συνέχεια, ενώ από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις από τα δυτικά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04 έως το πρωί του Σαββάτου 06/04, ισχυρές βροχές και καταιγίδες (και τοπικές χαλαζοπτώσεις) αναμένεται να επηρεάσουν την Κρήτη, ενώ ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται και για την Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 06/04/2019.

Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 05/04 στο Νότιο Ιόνιο και το Σάββατο 06/04 στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

Δείτε τις εκτιμώμενες βροχοπτώσεις και την ενίσχυση των ανέμων από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04 έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 07/04/2019, στο βίντεο, που ακολουθεί.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου κυρίως το Σάββατο 06/04 θα καταγραφούν σημαντικές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα να έχουν χαρακτήρα λασποβροχής. Η κίνηση της σκόνης και οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις της στην ατμόσφαιρα, παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο.

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr