Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, η κατανάλωση μόλις μιας κούπας γάλακτος την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού έως και κατά 80%.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Loma Linda, αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ακόμα και μέτριων ποσοτήτων γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.
Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Gary E. Fraser, δηλώνει ότι αυτή η παρατηρητική μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος ή κάποιου άλλου παράγοντα που σχετίζεται στενά με αυτήν και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ακόμα και μετριοπαθών ποσοτήτων γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.
Σύμφωνα με τον Gary E. Fraser, η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωσή του αποτελεί αιτία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, της τάξης του 1/4 ή 1/3 μιας κούπας γάλακτος ημερησίως, σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο, ενώ για μία κούπα γάλα την ημέρα ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται στο 50%. Για όσους καταναλώνουν δύο με τρεις κούπες ημερησίως, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%.
Για τη μελέτη αξιολογήθηκε η διατροφική πρόσληψη σχεδόν 53.000 Αμερικανίδων, οι οποίες κατά την έναρξή της ήταν απόλυτα υγιείς και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν οκτώ χρόνια.
Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, χωρίς πάντως να αναδεικνύονται σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά.
Όταν, όμως, έγινε η σύγκριση με τη χαμηλή ή τη μηδενική κατανάλωση γάλακτος, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη σόγιας.
Ο Δρ. Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστες διακυμάνσεις όταν συγκρίθηκαν με την πρόσληψη πλήρους ή μειωμένων χαμηλών θερμίδων γάλακτος, ενώ δεν αναδείχθηκε κάποιος σημαντικός συσχετισμός με το τυρί και το γιαούρτι.
«Το σίγουρο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και τα δεδομένα προέβλεψαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου, η οποία σχετίζεται με την υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας.
Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα να αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή», προσθέτει ο ειδικός.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, τέλος, ότι πιθανοί λόγοι που να εξηγούν τους συσχετισμούς ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το γάλα μπορεί να είναι το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών σε ορμόνες.
Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται σε ορισμένες αναφορές με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα που λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) και θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.
πηγή: https://www.kalimera-ellada.gr/