Καταφύγια στην Ελλάδα: Ποιος τα διαχειρίζεται, τι «μυστικό» κρύβουν οι σταθμοί του Μετρό

Η σκληρή πολεμική αναμέτρηση που εξελίσσεται στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας τα καταφύγια, καθώς σε αυτά αναζητούν προστασία οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων που δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

(σ.σ. Πού βρίσκονται τα καταφύγια στην Αθήνα (περιοχές))

Με αφορμή λοιπόν διάφορες αναρτήσεις σχετικά με τα καταφύγια της Αθήνας και του Πειραιά, διαβάσαμε την έρευνα (σε αρχικό στάδιο) που έκανε το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά (Κανάλι-1) και ο Ν. Παρασκευάς, που μάλιστα στις 12:00 της Κυριακής θα παρουσιάσει ειδικό αφιέρωμα.

«…ψάξαμε να βρούμε αν υπάρχουν καταφύγια στον Πειραιά  και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ενθαρρυντικά αν και από τη στιγμή που υπάρχει απόρρητο, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα ευρήματα προσφέρονται για εκτιμήσεις, δεδομένου ότι αυτά που αγνοούμε μπορεί να ανατρέπουν εκείνα που μάθαμε.

Με βάση αυτά που μπορέσαμε να αποκαλύψουμε τα αξιοσημείωτα είναι τα εξης:

1.Η ευθύνη της Άμυνας και της προστασίας των αμάχων δεν είναι αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας αλλά της Παλλαικης Άμυνας. Η Πολιτικη Προστασία  έχει την ευθύνη να προστατεύει  τον πληθυσμό μόνο σε περιόδους Ειρήνης. Η Παλλαικη Άμυνα αναλαμβάνει ρόλο  σε εμπολεμες περιόδους. Διαθετει δε συνδέσμους στους Οργανισμούς Δευτεροβαθμιας Αυτοδιοίκησης, δηλαδή όχι σε Δήμους και Κοινότητες, αλλά σε Περιφέρειες.

  1. Τα καταφύγια είναι διαβαθμισμενα, δηλαδή απόρρητα. Ελαχιστοι γνωρίζουν πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση είναι. Οπως επίσης και πόσα είναι. Εδω στον Πειραιά είναι καταγεγραμμενα 20 καταφύγια κι αυτά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι όλα εγκαταλειμμένα, ασυντήρητα χωρίς χώρους υγιεινής και τρία με προβλήματα στο σύστημα εξαερισμού λόγω κατολισθήσεων.
  2. Τα πιο γνωστά καταφύγια της πόλης μας βρίσκονται δύο στον Προφήτη Ηλία, εκ των οποίων το ένα είναι διώροφο ,ένα στα Βοτσαλακια δεξιά από την πλαζ,ένα στο Μέγαρο Βάτη, ένα σε  υπόγειο κτιρίου του ΟΛΠ στο λιμάνι, διπλα στη μόνιμη δεξαμενή,ένα μεγάλο στη Δραπετσώνα με την ονομασία  2-3,και ένα στη Σχολή Δοκιμων το οποίο είναι και το μόνο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

4.Απο πληροφορίες προκύπτει ότι έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές καταφυγίων και σταθμοί του μετρό. Είναι πλήρως εξοπλισμένοι, με ειδικές αίθουσες σε συγκεκριμένα σημεία για ασθενείς και μικρά παιδιά, με όργανα μέτρησης θερμοκρασίας και ποιότητας αέρα κλπ. Επισης και σε κάποια υπόγεια πάρκινγκ υπάρχουν χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν σε καταφύγια. Στο κέντρο του Πειραιά υπάρχουν 4 τέτοια και ενδέχεται να είναι και περισσότερα, αν και το ένα δεν λειτουργεί πλέον.
Τα παλαιά καταφύγια,θεωρητικά μόνο ιστορική ή μουσειακη αξία έχουν. Μπορουν να ξυπνήσουν όμως αναμνήσεις και ιστορίες παλιές που ίσως δεν θα πρέπει να τις ξεχνάμε.

Γιατι στους χώρους αυτούς οι πρόγονοι μας ένοιωσαν το φόβο και τη σκιά του θανάτου, έζησαν  την αγωνία και την κρυαδα του ολέθρου, καρδιοχτυπησαν γιατί δεν γνώριζαν τι μπορεί να τους συμβεί την επόμενη στιγμή. Γι αυτό πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα συντηρούμε ως χώρους ιερούς. Να ξέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από το παρελθόν για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον… ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ την Κυριακή  στις 12 το μεσημέρι,μια ειδική, αποκαλυπτική και πρωτότυπη εκπομπή για τα παλιά καταφύγια του Πειραιά, στο Κανάλι Ένα 90,4 . Ιστορίες, θρύλοι και γεγονότα από τις…φωλιές της πόλης στα χρόνια της κατοχής.Την Κυριακή το μεσημέρι στο Κανάλι Ένα 90,4».

Πηγή: aftodioikisi.gr