Καθηγητής Γουργουλιάνης: Τα 2 κοινά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται από Όμικρον 4-5

Μεγάλη είναι η διασπορά στην κοινότητα των δύο υποπαραλλαγών της Ομικρον

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό, σχολιάζοντας πως παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Πορτογαλία που είχε καταργήσει τις μάσκες από την 1η Μαίου.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο κ. Γουργουλιάνης συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί που νοσούν έχοντας μπούκωμα και λίγο πυρετό και υπάρχουν από την άλλη άνθρωποι έντρομοι που σταματούν τις διακοπές τους, τα ταξίδια τους ή κάνουν δύο τεστ την ημέρα επειδή κάποιος φίλος τους έχει κορωνοϊό.

«Αυτό είναι ιοφοβία και θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης συστήνοντας να υπάρχει ψυχραιμία, ενώ σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας είπε ότι οι ευάλωτοι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό, ενώ οι νέοι, επειδή το περνούν ήπια δεν χρειάζεται να φορούν, καθώς εξάπτεται η ιοφοβία. Αναφορικά δε με μέτρα σε αεροπλάνα ή άλλα μέσα ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι στα αεροπλάνα υπάρχουν ειδικά φίλα που ανανεώνουν τον αέρα κάθε τρία λεπτά.

Οσον αφορά τα άτομα που προσέρχονται στα νοσοκομεία εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων από μεταλλάξεις Ομικρον 4 και 5, είπε πως πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες. «Παίζει κάποιο ρόλο ο κορωνοϊός; Μάλλον παίζει, αλλά κατά βάση έχουν το πρόβλημά τους, άνοια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν φάρμακα, με πεσμένο ανοσολογικό σύστημα. Αυτοί είναι οι ασθενείς που μπαίνουν στο Νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.  Σημείωσε δε, πως το φθινόπωρο αναμένεται ακόμη ένα κύμα της πανδημίας, πιο ήπιο όμως.

Πηγή: instanews.gr