Κάτοικος σε νησί του Ιονίου ο ένας από τους 2 συλληφθέντες που συμμετείχαν στο δίκτυο τρομοκρατών, με στόχο εστιατόριο στου Ψυρρή

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ATF) εξάρθρωσαν δίκτυο που προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί και επιλέχθηκε ένα κτίριο για να επιτεθούν οι τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αθώοι πολίτες.
Οι δύο Ασιάτες υπήκοοι είχαν σαν στόχο ένα εστιατόριο στου Ψυρρή, το οποίο λειτουργεί ως εβραϊκή συναγωγή.
Οι δύο αλλοδαποί βρίσκονταν στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές με πρόσωπα εκτός Ελλάδας.
Σκοπός των φερόμενων τρομοκρατών ήταν να επιτεθούν σε εβραϊκούς στόχους με αέριο, στη συνέχεια να σκοτώσουν πολίτες με όπλα, ενώ σε τρίτο στάδιο σχεδιαζόταν επίθεση με εκρηκτικά.

Η σχέση με τη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν και στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), διέμεναν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη και φέρονται να έκαναν ταξίδια στην Αθήνα για να σχεδιάσουν τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα.
Μάλιστα αυτός που διέμενε στο νησί δούλευε εποχιακός ως εργάτης γης σε ελιές τα τελευταία 4 χρόνια ενώ την ίδια δουλειά έκανε και αυτός που διέμενε στη Σπάρτη.
Και οι δυο είχαν περάσει παράνομα στην χώρα μας από την Ορεστιάδα
Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.
Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).
Από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ προέκυψε ότι αρχικά σχεδίαζαν επίθεση με δηλητηριώδες αέριο σε εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί και ως συναγωγή Εβραίων. Στη συνέχεια, τα σχέδιά τους άλλαξαν και άρχισαν να σχεδιάζουν επίθεση με εκρηκτικά.

Η επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει τα εξής:

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.
Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.
Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.
Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:
•είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
•είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
•είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
•σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.
Οι έρευνες συνεχίζονται

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος Αστυνομικός Συντάκτης “Το Βήμα” & “Τα Νέα» μιλώντας για τη σύλληψη των αλλοδαπών ανέφερε:
H έρευνα επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα Αυτή η σύλληψη των τριών Πακιστανών, που φέρεται να έχουν σχέσεις με τις ιρανικές υπηρεσίες, είναι σε συνέχεια μιας παρόμοιας επιχείρησης που είχαν κάνει τον Οκτώβριο του 2021 οι Κυπριακές αρχές. Τότε πάλι είχαν εντοπίσει δυο Πακιστανούς στην Κύπρο οι οποίοι συνδέονταν με έναν Αζέρο ρωσικής καταγωγής που σχεδίαζαν επιθέσεις με δολοφονίες Ισραηλινών. Μάλιστα ανέφεραν τότε, ότι στόχος της δολοφονίας ήταν ένας πάμπλουτος Ισραηλινός επιχειρηματίας που έδινε παρών στο νησί. Οι Ισραηλινοί τότε είχαν πει ότι δεν θα ήταν μόνο αυτός ο στόχος, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας αλλά και πολλοί Άλλοι Ισραηλινοί ενώ τότε είχε αντιδράσει και η πλευρά του Ιράν και ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και όλα είναι ψευδή.
Κάτι παρόμοιο φαίνεται να είχε γίνει και πέρσι το 2022 στην Τουρκία που είχαν εντοπιστεί τέτοιου είδους προεργασίες για επιθέσεις σε Ισραηλινούς στόχους.
Δεν έχει να κάνει με την Αλ Κάϊντα, ούτε και τους τζιχαντιστές αλλά με άλλου είδους μεθοδεύσεις.
Εχουμε δηλαδή τρεις προσπάθειες, μία στην Κύπρο, μια στην Τουρκία και τώρα στην Ελλάδα”. Ευτυχώς φαίνεται να έχουν αποτραπεί αυτές οι τρεις επιθέσεις»

πηγή: imerazante.gr