Κεφαλονιά: «Ακούσαμε μια δυνατή βοή από το βουνό» – Γιατί “πνίγηκε” η Αγία Ευφημία αν και δεν έριξε… σταγόνα!

Σε δύσκολη κατάσταση λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται η Κεφαλονιά, καθώς η κακοκαιρία έχει κάνει «εισβολή» στη δυτική Ελλάδα. Περισσότερο επλήγη η περιοχή της Αγίας Ευφημίας η οποία αποτελεί τουριστικό σημείο και διαθέτει εκτός των άλλων λιμάνι για σκάφη.

Φωτογραφία kefaloniapress.gr
Φωτογραφία kefaloniapress.gr

«Ακούσαμε μια δυνατή βοή»

Ευτυχώς, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν, στην περιοχή δεν πλημμύρισαν σπίτια ή καταστήματα. Πάντως το χάραμα βρήκε τους κατοίκους ν’ ακούν, όπως περιγράφει στο newsit.gr η δημοσιογράφος του kefaloniapress.gr Ελένη Χιόνη, μια δυνατή βοή. Κι όλα αυτά, ενώ στο χωριό της Αγίας Ευφημίας δεν έριξε έστω μια σταγόνα βροχής.

Φωτογραφία kefaloniapress.gr
Φωτογραφία kefaloniapress.gr

«Στο χωριό δεν έβρεξε. Έβρεξε στο βουνό και το πρωί ξυπνήσαμε ακούγοντας μια φοβερή βοή από το ποτάμι που κατέβαινε και είδαμε τη λάσπη» λέει η Ελένη Χιόνη διευκρινίζοντας ότι αυτή την ώρα οι καιρικές συνθήκες είναι εμφανώς βελτιωμένες. 

Που οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συχνά μεγάλος όγκος νερού κατεβαίνει από τα το βουνό και πνίγει το χωριό στη λάσπη. Όπως εξηγεί στο newsit.gr, για το πρόβλημα ευθύνονται εμμέσως οι ανεμογεννήτριες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί πάνω από το χωριό.

Στην πραγματικότητα, εξηγεί στο newsit.gr η ίδια, «οι δεξαμενές που πρέπει να υπάρχουν όπου βρίσκονται ανεμογεννήτριες για να συλλέγουν τα νερά, ενώ έχουν κατασκευαστεί, δεν καθαρίζονται». Ως αποτέλεσμα, γεμίζουν με πέτρες και ξύλα και επιτρέπουν στα νερά να κατέβουν μέχρι το χωριό. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το τρίτο παρόμοιο επεισόδιο τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφία kefaloniapress.gr
Φωτογραφία kefaloniapress.gr

Αλαλούμ με τους δήμους

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Κεφαλλονιά αντιμετωπίζει πρόβλημα και λόγω της διάσπασης του πρώην ενιαίου δήμου, σε τρεις. «Οι τρεις νέοι δήμαρχοι ψάχνονται για το πώς θα συγκροτήσουν τους δήμους τους. Ο δήμος της περιοχής δεν έχει ακόμη γραφεία. Από εκεί που είχαμε ενιαία πολιτική προστασία για το νησί, σήμερα κάθε δήμος πρέπει να δημιουργήσει, χωρίς να διαθέτει ακόμη τα μέσα, τον δικό του μηχανισμό», λέει στο newsit.gr η Ελένη Χιόνη.

Ακούστε τι είπε η Ελένη Χιόνη

Ο δήμαρχος της περιοχής Γεράσιμος Μονιάς παραδέχεται από την πλευρά του στο newsit.gr ότι η περιοχή έχει συχνά τέτοιου τύπου προβλήματα λόγω των νερών που κατεβαίνουν από το βουνό. Ο ίδιος εξηγεί ότι ακόμη οι τρεις νέοι δήμοι της Κεφαλλονιάς ακόμη υπολειτουργούν, ενώ τα μηχανήματα παραμένουν κλειδωμένα μέχρι να αποφασιστεί πώς θα μοιραστούν στους νέους δήμους που λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Πηγή: newsit.gr